U okviru projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“ koji ima za cilj da unapredi konkurentnost regionalne turističke privrede i podrži razvoj sektora turizma u celini, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ uz podršku Grada Požarevca i lokalnih partnera, organizovala je u utorak, 10. oktobra 2023. godine na Tabačkoj čaršiji u Požarevcu događaj Lokalni zalogaj – Recept za ljubav.  

370100041-1362367754356849-503209934137331802-n

Foto: RTV Biser

Cilj događaja bio je da se građanima Požarevca i okoline prezentuju članovi regionalnog brenda „Lokalni zalogaj“ – ugostitelji, vinarije, destilerije, poljoprivredna gazdinstva i proizvođači iz Braničeva i Podunavlja, kao i novo-osmišljeni specijaliteti pripremljeni korišćenjem lokalnih proizvoda.

Tako je, po  proceni, više od 300 posetilaca uživalo u degustaciji nekih od najboljih lokalnih specijaliteta restorana i poljoprivrednih gazdinstava, sireva, zimnice, pčelinjih proizvoda, vina i rakija. Poseban užitak priredio je tim profesionalnih kuvara koji su na licu mesta pripremali novo-osmišljene specijalitete Lokalni zalogaj: Požarevački svinjski file, Braničevski stek, Žagubičku salatu sa sirom, Pitice sa svinjskim fileom i sremušem, Kuvanu Homoljsku jagnjetinu u mleku i Tortu Crni vrh. Kuvari su ovom prilikom prisutnim ugostiteljima prezentovali proces pripreme i prezentacije samih jela, a posetioci su degustirana jela ocenili kao izuzetna. U događaj su aktivno bili uključeni i učenici Ekonomsko-trgovinske škole Požarevac – Smer kuvar i konobar, odnosno Đačka zadruga Horizont koji su se predstavili nizom slanih i slatkih specijaliteta, a takođe su i aktivno učestvovali u pripremi jela pod mentorstvom profesionalnih kuvara.

Pored uživanja u hrani i piću, posetioci su se zabavili i u okviru pratećeg programa: mališani su uživali u radionicama slikanja i lepih zanata, a svi zajedno u fotografisanju u retro-kostimima, na vespi i uz Zastavu 101 i glumcima Amaterskog pozorišta „Milivoje Živanović“, plesnim tačkama koje je organizovao Plesni klub Bolero, kao i sjajnoj muzici DJ Nebe i Ansambla Svirci.

Najčešće postavljeno pitanje velikog broja posetilaca – kad se planira sledeći ovakav događaj? obavezuje nas da slični događaj ponovimo i sa zadovoljstvom pretvorimo u tradiciju.

Realizaciju „Podrške konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“ podržao je projekat  „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji je usmeren na razvoj turizma u Srbiji. Podrškom turističkom sektoru, projekat će omogućiti da se turistički potencijal što više iskoristi i time doprinese otvaranju novih radnih mesta. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.