Radomir Raša Plaović je bio srpski glumac, pozorišni reditelj, pisac pozorišnih tekstova, teoretičar i pozorišni pedagog. Njegovo ime nosi scena Narodnog pozorišta u Beogradu.

Vikipedija

Rođen u Ubu 7. februara 1899. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom i Građevinskom fakultetu u Beogradu. Rano je počeo da se bavi glumom (još kao student bio je angažovan u Narodnom pozorištu) i to je opredelilo njegov život bez obzira na njegovo obrazovanje.

Na sceni Narodnog pozorišta se prvi put pojavio u ulozi Prvog momka u Dragaševićevom komadu Hajduk Veljko 1. februara 1921, godine, a stalni član Nacionalnog teatra postao je 1922. godine. Raša Plaović je važio za izvanredno obdarenog glumca, jednog od najistaknutijih domaćih pozorišnih umetnika koji je snažno uticao na razvoj pozorišta u Srbiji. Prvak Drame, reditelj, a jedno vreme i direktor Drame, predstavama je pristupao s dubokim emocionalnim, psihološkim i intelektualnim poniranjem u likove koje je igrao. Njegove najvažnije uloge su: Hamlet, Antonio u Juliju Cezaru, Jago u Otelu, Henrik IV, Leone u Gospodi Glembajevima, Mitke u Koštani i dr.

Dok je bio profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu njegovi najpoznatiji učenici bili su Ljuba Tadić i Petar Banićević. Pored pedagoškog rada na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pedagogijom se bavio i na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Objavio je više drama kao i nekoliko knjiga posvećenih glumi režiji i recitovanju.

Preminuo je u Beogradu 29. oktobra 1977. godine.

Autor: RTV Biser