Vesti

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 20. do 26. januara 2020. godine, u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već četrnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „RANO OTKRIVANjE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku se u Srbiji svake godine registruje više od 1.214 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Prema istom izvoru u Srbiji od karcinoma grlića materice svake godine umire 470 žena.

Najefikasnija mera primarne pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

Prema podacima iz 2016. godine, broj obolelih žena od raka grlića materice na sto hiljada je bio 21. Braničevski okrug među onim regionima u zemlji koji imaju najnižu incidencu, a nekada je imao najvišu, dok su sada na prvom mestu Niški, Srednjebanatski, Zaječarski i Pirotski region.

Prema nekim podacima, Braničevski okrug je prvi u Srbiji po stopi mortaliteta, što znači da u ovom okrugu žene koje se jave i obolele su, jave se, nažalost, već u poodmakloj fazi bolesti kada ne može mnogo da se uradi za njihovo izlečenje.

U 2018. godini upućeno je oko 3.600 poziva ženama koje se leče u Domu zdravlja, a od toga se na skrining odazvalo 1.739 žena. Negativan nalaz je imalo 1.599 žena, dok su 133 imale pozitivan nalaz I samo pet njih je operisano. U toku prethodne godine nije otkriven nijedan rak grlića materice.

U toku ove godine na organizovani skrining biće pozivane žene koje su rođene 1956, 1959, 1962, 1965, 1968,1971, 1974,1977,1980,1983,1986,1989,1992 i 1995.

Najčitanije objave