Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 20. до 26. јануара 2020. године, у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ четрнаести пут активно учествује у њеном обележавању.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ“ је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неки од доступних превентивних прегледа.

Рак грлића материце је препознат као озбиљан јавноздравствени изазов у Србији. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у просеку се у Србији сваке године региструје више од 1.214 новооболелих жена од карцинома грлића материце. Према истом извору у Србији од карцинома грлића материце сваке године умире 470 жена.

Најефикаснија мера примарне правенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.

Према подацима из 2016. године, број оболелих жена од рака грлића материце на сто хиљада је био 21. Браничевски округ међу оним регионима у земљи који имају најнижу инциденцу, а некада је имао највишу, док су сада на првом месту Нишки, Средњебанатски, Зајечарски и Пиротски регион.

Према неким подацима, Браничевски округ је први у Србији по стопи морталитета, што значи да у овом округу жене које се јаве и оболеле су, јаве се, нажалост, већ у поодмаклој фази болести када не може много да се уради за њихово излечење.

У 2018. години упућено је око 3.600 позива женама које се лече у Дому здравља, а од тога се на скрининг одазвало 1.739 жена. Негативан налаз је имало 1.599 жена, док су 133 имале позитиван налаз И само пет њих је оперисано. У току претходне године није откривен ниједан рак грлића материце.

У току ове године на организовани скрининг биће позиване жене које су рођене 1956, 1959, 1962, 1965, 1968,1971, 1974,1977,1980,1983,1986,1989,1992 и 1995.