Нова меат, компанија из Барселоне, недавно је представила бифтек на бази биљака, направљен од грашка, пиринча, морских алги и других састојака. Употреба ове технике приликом прављења хране омогућава да се састојци посложе у облику влакна који имитирају протеине који се налазе у мишићним ћелијама.

„Ова стратегија нам омогућава да дефинишемо добијену структуру и да опонашамо укусна и храњива својства различитих врста меса и морских плодова, као и њихов изглед“, каже Ђузепе Сконти, оснивач компаније Нова меат. Он наводи да постоји могућност да до следеће године ресторани почну да штампају одреске за сопствену употребу.

Постоји још необичнији експеримент који се тренутно дешава на пољу 3Д штампања и то у сфери људских органа. Истраживачи са Ренселер политехничке академије у Америци су недавно објавили да су развили начин да путем 3Д штампања направе кожу, употпуњену крвним судовима, која би користила људима који су претрпели опекотине.

3Д штампачи убрзали и олакшали производњу

Можда нисте знали, али уколико носите слушни апарат, велике су шансе да ћете постати део револуције 3Д штампања. Готово сви слушни апарати се данас праве помоћу ове технике. 3Д штампање укључује изградњу слојева материјала који се додају заједно, попут течних молекула, прашкастих зрна, пластике, метала или смоле и који се лепе једни за друге све док се не добије готов производ.

„Раније је производња била посао моделара који је правио сваки комад ручно и то је био врло скуп процес. Сада је потребно само неколико дана да се испоручи готов производ, а купац добија апарат моделован само за њега“, каже Стефан Лаунер из Сонова компаније која производи слушне апарате.

У 2018. години продато је 1,4 милиона 3Д штампача. Према проценама компаније Гранд Виеw Ресеарцх, очекује се да ће до 2027. године овај број порасти на 8 милиона. Техника 3Д штампања унела је револуцију и у стоматологију, јер је сада потребно мање времена за израду стоматолошких помагала попут протеза, круница и мостова.

Боинг користи делове који су одштампани 3Д техником у својим свемирским, комерцијалним и одбрамбеним авионима. На Међународној свемирској станици се чак и налази 3Д штампач који се користи за израду резервних делова. Прошле године је отштампана прва 3Д рука у Србији, која је отишла на адресу четворогодишњакиње у Врању.

Izvor: ekapija

Foto: Ilustracija (Foto: GSDesign /shutterstock.com)