U okviru modernizacije pruge Jajinci – Mala Krsna, u proteklih nešto manje od devet meseci, završena je ukupno trećina posla.

Radovi se odvijaju u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi od Jajinaca do Male Krsne. Ovom prugom pre rekonstrukcije saobraćali su samo teretni vozovi. Zbog lošijeg stanja železničke infrastrukture, putnički vozovi već dve godine na deonici Jajinci – Mala Krsna nisu saobraćali, već su između Beograda i Velike Plane išli pravcem preko Mladenovca. Tokom izvođenja radova svi putnički i teretni vozovi saobraćaju prugom Beograd-Mladenovac-Velika Plana.

Stepen izvedenih radova na donjem stroju iznosi oko 40 odsto, a stepen nabavke materijala za ovaj projekat oko 70 odsto.

Rekonstrukcijom pruge brzina vozova između Jajinaca i Male Krsne biće podignuta na projektovani nivo do 120 km/sat. Brzina vozova na većem delu ove pruge bila je oko 50 kilometara na sat.

Radove na rekonstrukciji železničke i elektrotehničke infrastrukture na ovoj pruzi izvodi konzorcijum francuske kompanije „Kolas“ i srpske „Energoprojekt“. Ukupna vrednost radova iznosi 39,2 miliona evra, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predviđeni rok za završetak radova je 450 dana, odnosno avgust 2020. godine.

U toku je rekonstrukcija prva četiri i obilaznog devetog koloseka u železničkoj stanici Mala Krsna, radovi na deonici između železničkih stanica Vodanj i Umčari, kao i na delu pruge između Male Ivanče i tunela Lipe.

Aktuelnim radovima obuhvaćena je i rekonstrukcija objekata koji su među najtežim i najvećim na ovom delu pruge. Radi se sanacija tunela „Lipe“, koji je pre početka radova bio u lošem stanju, zbog čega su vozovi saobraćali brzinom od svega 10 do 20 kilometara na sat.

Počela je i rekonstrukcija dva propusta i dva mosta, za koje se trenutno uređuju  pristupni putevi i organizuju gradilišta za izradu mostovskih konstrukcija.Paralelno sa radovima na rekonstrukciji pruge, u toku su i elektrotehnički radovi i postavljanje kablova, ali i raščišćavanje terena.

„Infrastruktura železnice Srbije“ rekonstrukciju pruge Jajinci – Mala Krsna i železničke stanice Mala Krsna, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju, počela je 15. maja 2019. godine. Radovima je predviđena rekonstrukcija ukupno 68,8 kilometara koloseka i elektrotehničkih postrojenja.

Rekonstrukcijom ove pruge obuhvaćena je zamena šina, pragova i kontaktne mreže, kao i ugradnja optičkog kabla, dok je u železničkoj stanici Mala Krsna predviđena i zamena svih skretnica na kolosecima.

Izvor: Infrastruktura železnice Srbije