У оквиру модернизације пруге Јајинци – Мала Крсна, у протеклих нешто мање од девет месеци, завршена је укупно трећина посла.

Радови се одвијају у условима потпуне обуставе железничког саобраћаја на прузи од Јајинаца до Мале Kрсне. Овом пругом пре реконструкције саобраћали су само теретни возови. Због лошијег стања железничке инфраструктуре, путнички возови већ две године на деоници Јајинци – Мала Kрсна нису саобраћали, већ су између Београда и Велике Плане ишли правцем преко Младеновца. Током извођења радова сви путнички и теретни возови саобраћају пругом Београд-Младеновац-Велика Плана.

Степен изведених радова на доњем строју износи око 40 одсто, а степен набавке материјала за овај пројекат око 70 одсто.

Реконструкцијом пруге брзина возова између Јајинаца и Мале Kрсне биће подигнута на пројектовани ниво до 120 км/сат. Брзина возова на већем делу ове пруге била је око 50 километара на сат.

Радове на реконструкцији железничке и електротехничке инфраструктуре на овоj прузи изводи конзорцијум француске компаније „Kолас“ и српске „Енергопројект“. Укупна вредност радова износи 39,2 милиона евра, а финансирање је обезбеђено из кредита Европске банке за обнову и развој.

Предвиђени рок за завршетак радова је 450 дана, односно август 2020. године.

У току је реконструкција прва четири и обилазног деветог колосека у железничкој станици Мала Крсна, радови на деоници између железничких станица Водањ и Умчари, као и на делу пруге између Мале Иванче и тунела Липе.

Aктуелним радовима обухваћена је и реконструкција објеката који су међу најтежим и највећим на овом делу пруге. Ради се санација тунела „Липе“, који је пре почетка радова био у лошем стању, због чега су возови саобраћали брзином од свега 10 до 20 километара на сат.

Почела је и реконструкција два пропуста и два моста, за које се тренутно уређују  приступни путеви и организују градилишта за израду мостовских конструкција.Паралелно са радовима на реконструкцији пруге, у току су и електротехнички радови и постављање каблова, али и рашчишћавање терена.

„Инфраструктура железнице Србије“ реконструкцију пруге Јајинци – Мала Kрсна и железничке станице Мала Kрсна, на међународном железничком Kоридору 10 кроз Србију, почела је 15. маја 2019. године. Радовима је предвиђена реконструкција укупно 68,8 километара колосека и електротехничких постројења.

Реконструкцијом ове пруге обухваћена је замена шина, прагова и контактне мреже, као и уградња оптичког кабла, док је у железничкој станици Мала Kрсна предвиђена и замена свих скретница на колосецима.

Извор: Инфраструктура железнице Србије