Olupina slavnog broda „Endeavour“ (Nastojanje) kapetana Džejmsa Kuka pronađena je uz obalu američke države Rod Ajlend, objavili su australijski istraživači, ali njihovi američki partneri nisu sigurni u to. 

Foto: Pixabay/steinchen

„Endeavour“, brod kojim je britanski morepolovac plovio na istorijskom putovanju u Australiju i Novi Zeland od 1768. do 1771. godine, potopljen je u luci Njuport tokom američkog rata za nezavisnost. Dva veka ležao je zaboravljen na dnu.

„Od 1999. godine na području od dve kvadratne milje istražujemo nekoliko olupina brodova iz 18. veka jer smo verovali da je među njima ‘Endeavour’“, rekao je Kevin Sampšn, direktor Australijskog nacionalnog pomorskog muzeja.

„Na osnovu arhivskih i arheoloških dokaza, uveren sam da smo ga pronašli“, dodao je Sampšn.

Ali stručnjaci za morsku arheologiju iz Rod Ajlenda, američke savezne države u čijem je podmorju potonuo Kukov brod, smatraju da je prerano izvoditi takve zaključke.

Kejti Abas, izvršna direktorica pomorskih projekta u Rod Ajlendu, rekla je u saopštenju da je ta najava „kršenje ugovora“ i dodala da će „zaključci istraživanja biti rezultat odgovarajućih naučnih procesa, a ne vođeni australijskim emocijama“.

Portparol australijskog muzeja odgovorio je da dr Abas „ima pravo na svoje mišljenje o velikoj količini dokaza koje smo prikupili.“

Sampšn je bio među timom arheologa koji su još 2018. godine objavili da veruju da se ostatci „Endeavoura“ nalaze na području Rod Ajlenda, ali je tada rekao da se mora obaviti dodatna analiza.

Sad je uveren da je u pravu.

„Endeavour“ je bio brod kojim je Kuk plovio od Engleske do Tahitija, a zatim do Novog Zelanda. Na kraju je došao do Australije 1770. godine gde je iscrtao istočnu obalu kontinenta.

Do trenutka kada je brod potonuo u Njuportu u avgustu 1778. godine, bio je preimenovan u Lord Sendvič i Britanci su ga koristili za držanje ratnih zatvorenika tokom Američke revolucije.

Britanci su na kraju potopili brod, zajedno s ostalima, kako bi sprečili francusku flotu da doplovi u luku Njuport i pomogne Amerikancima.

Sve se to dogodilo nekoliko meseci pre nego što je Kuk umro na Havajima u februaru 1779. godine.

Nakon što se dva veka nalazio na dnu luke, samo oko 15 odsto „Endeavaoura“ ostalo je netaknuto, navode iz australijskog nacionalnog pomorskog muzeja.

„Fokus je sada na tome šta može biti učinjeno da se ostaci zaštite i sačuvaju“, rekao je Sampšn.