Proizvođači ulja, brašna, šećera, vode, pelena i drugih roba u Srbiji rekli su da nema problema u proizvodnji i snabdevanju iako su kupovine u poslednja tri dana povećane i do 100 odsto, ali samo u Beogradu, i da potrošači ne treba da stvaraju zalihe te robe.

Predsednik Uprave kompanije „Dijamant“ Vladimir Milović rekao je novinarima posle sastanka proizvođača osnovnih životnih namirnica u Privrednoj komori Srbije (PKS) sa predsednikom PKS Markom Čadežom da je potražnja u poslednja tri dana za uljem u Beogradu bila povećana 50 odsto, a juče čak 100 odsto.

„Mislimo da nema mesta panici i stvaranju zaliha u stanovima jer robe ima dovoljno i sirovina do sledeće žetve. Roba se isporučuje i subotom i nedeljom, radimo u tri smene“, rekao je Milović i dodao je da sirovina ima dovoljno i kod drugih proizvođača ulja.

Generalni direktor kompanije za proizvodnju vode „Knjaz Miloš“ Miloš Stojisavljević rekao je da je prodaja te vode povećana, ali ne toliko kao ulja.

„Spremni smo da isporučimo i povećane količine, ali kupci ne treba da kupuju veće količine jer nema potrebe“, rekao je Stojisavljević.

Kompanija „Knjaz Miloš“ je već 15. februara, prema njegovim rečima, preduzela određene mere i predvidela zaštitu zaposlenih.

Prema rečima Marka Čadeža svi proizvođači osnovnih namirnica su i na današnjem sastanku potvrdiili da robe i sirovina ima dovoljno i da nema potrebe da se prave „kućna skladišta“.

„Najvažnije je da sirovina ima dovoljno. Ovim sastankom smo hteli da skrenemo pažnju proizvođačima da obrate pažnju na radnike i da ih upozore da ostanu kod kuće ako se ne osećaju dobro i vidim da to dobro funkcioniše“, rekao je Čadež.

Dodao je da u proizvodnji ne postoji problem kako sa sirovinama tako i u snabdevanju ambalažom, a da je Grad Beograd suspendovao uredbu kojom je bilo onemogućeno snabdevanje danju.

Inspekciji je, kako je rekao dat nalog da pojača kontrolu i osim problema sa cenama maski u jednoj apoteci nema drugih slučajeva zloupotreba da se zbog velike potražnje cene veštači podižu.

Istakao je da je PKS otvorila info liniju i da privrednici mogu da zatražd pomoć za rešavanje problema, a da su se do sada javljali uglavnom sa zahtevom za pomoć zbog zastoja kamiona na italijanskoj granici ili tražili savete kako da postupe ako nastane neki problem.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay