Vesti

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavili su paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica koronavirusa.

Paket podrazumeva četiri seta mera: mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere očuvanja likvidnosti, kao i ostale mere.

1. Mere poreske politike:

– Odlaganje plaćanja plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021.

– Odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu

– Oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a

2. Direktna pomoć privatnom sektoru:

– Direktnu pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru – uplatu pomoći u visini minimalca (za vreme trajanja vanrednog stanja – 3 minimalne zarade)

– Direktnu pomoć velikim preduzećima u privatnom sektoru – uplatu pomoći u visini 50% neto minimalne zarade (za vreme trajanja vanrednog stanja) za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada (član 116 i 117. Zakona o radu)

3. Mere za očuvanje likvidnosti:

– Program finansijske podrške privredi u uslovima Kovid-19 krize Fonda za razvoj Republike Srbije

– Garantnu šemuon za podršku privredi u uslovima Kovid-19 krize

4. U okviru “ostalih mera” podrazumeva se:

– Moratorijum na isplatu dividendi do kraja godine, osim za JP

– Fiskalni stimulans – direktna pomoć svim punoletnim građanima. Ovo se odnosi na uplatu direktne pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Republike Srbije.

Ukupni procenjeni efekat mera je, kako se navodi, 608,3 milijardi dinara.

Od pomoći države će biti izuzeti pojedini privredni subjekti i to:

– oni koji su tokom vanrednog stanja umanjili broj zaposlenih za više od 10 odsro (ne računajući zaposlene na određeno vreme kojima ugovor ističe tokom vanredog stanja)

– oni koji su privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15. marta tekuće godine.

Reč je o odlaganju plaćanja poreza i doprinosa za najmanje tri mesesa, odlaganje plaćanje poreza na dobit za drgi kvartal i oslobašanja plaćanja poreza na dobit za donacije. Ukupna vrednost ovih donacija je 160 milijardi dinara.

Najčitanije objave