Arriva Group, evropski pružalac usluga prevoza putnika, postigla je sporazum o prodaji svog danskog preduzeća Arriva Danmark A/S i srpskog preduzeća Arriva Litas doo, kao i svog autobuskog poslovanja u Poljskoj, Arriva Bus Transport Polska Sp. z o.o, međunarodnom finansijskom investitoru Mutares SE & Co. KGaA, objavljeno je na sajtu advokatske kancelarije Živković Samardžić.

Foto: RTV Biser

 

Prodaja pokriva ceo danski posao, uključujući autobuske, vodne i železničke poslove, njegovu franšizu u kompaniji za deljenje automobila SHARE NOV i UCplus, nacionalni obrazovni centar, ceo srpski biznis koji je drugi po veličini privatni autobuski operater u Srbiji, i poljski autobuski biznis koji upravlja ugovorima o javnom prevozu u gradu i regionalnim uslugama.
Očekuje se da će transakcija biti završena do kraja 2022. godine, u skladu sa uobičajenim uslovima zatvaranja, uključujući odobrenje nadzornog odbora Deutsche Bahn-a i njemačkog saveznog ministarstva za digitalni promet i transport, kao i antimonopolsko odobrenje odgovarajućih lokalnih vlasti.
Arriva Group sa sedištem u Velikoj Britaniji deo je nemačke Deutsche Bahn AG, jedne od vodećih svetskih kompanija za prevoz putnika i logistike. Arriva je vodeći provajder prevoza putnika širom Evrope, zapošljava oko 40.000 ljudi i isporučuje oko 1,2 milijarde putničkih putovanja u 13 evropskih zemalja.

Mutares SE & Co. KGaA sa sedištem u Minhenu preuzima preduzeća srednje veličine i delove grupa sa sedištem u Evropi koja se prodaju u toku procesa repozicioniranja kod svojih vlasnika i pokazuju jasan potencijal za poboljšanje poslovanja.