Глумац Kирк Даглас, последња велика звезда Холивуда, преминуо је у 104. години, објавио је његов син Мајкл Даглас.

„С великом тугом објављујемо да нас је Kирк Даглас напустио данас у 104. години. За свет, он је био легенда, глумац златног доба филма, али за мене и за моју браћу Џоела и Питера био је једноставно тата“, написао је Мајкл Даглас на Фејсбуку.

„Kирк је имао леп живот и иза себе оставља филмове за генерације које долазе и сећање на признатог филантропа који је радио за јавно добро и за мир у свету“, написао је Мајкл.

Син јеврејина избеглог из Русије, рођен је 9. децембра 1916. године као Исур Даниелович Демски, у Амстердаму, градићу у држави Њујорк.

„Читав мој живот био је живот гневног човека, гнев је био покретач мог живота, велики гнев против неправде“, говорио је.

Провео је детињство трпећи због антисемитизма и равнодушности неписменог оца алкохоличара.

Kирк Даглас је глумио у стотинак филмова, а неки од њих постали су класици попут „Двадесет хиљада миља под морем“ (1954), „Стазе славе“ (1957), „Обрачун код ОK Kорала“ (1957) и посебно „Спартак“ (1960), филм снимљен у време лова на комунисте који је Дагласа учинио светском звездом.

У време лова на вештице он се заузео за то да се у „шпици“ филма испише и име сценаристе који је био на црној листи Холивуда. Његов ангажман против макартизма један је од његових највећих храбрих иступа, како је објаснио у својој десетој књизи насловљеној „И ам Спартацус“.

„Треба се ангажовати, највећа америчка снага у иностранству је Холивуд“, рекао је глумац када је имао већ сто година и није прихватао председника Доналда Трампа.

Велики заводник освајао је многе жене, али је од 1954. живео са само једном, Ен Бијденс коју је упознао у Француској и која му је постала друга супруга.

Холивудска легенда претрпела је мождани удар 1996. године, а затим и срчани удар 2001. године.

Извор: ХИна/АФП, Н1