Свако  је од нас барем једном пожелео да има кућног љубимца. Да му се максимално посвети. Мази и пази… Kучићи, мачићи, папагаји, канаринци, а нису ретке ни змије, гуштери и друге животињице.

Нека истразивања показују да чак временом власници и љубимци попримају лик и особине, онако међусобно, почињу да личе једни на друге. Питам се само ко је онда ту љубимац, а ко власник.

Тренд у свету

Прасићи могу бити сјајни кућни љубимци, али нису за сваког, а и нису за стан, те многи од њих лоше прођу када се људи разочарају у њих, јер су од њих очекивали ко зна шта. Највећи проблем је што многи, када купе прасе за кућног љубимца, мисле да оно неће имати више од 18 килограма када порасте, а прасићи достижу тежину између 68 и 113 килограма.

Прасићима мора бити обезбеђена здрава храна како се не би претерано гојили, јер иако су веома интелигентни, генетски су „програмирани“ да непрекидно трагају за храном. Иако су прасићи дружељубиви, може доћи до сукоба с другим кућним љубимцима, који у окршају са прасетом често извуку дебљи крај. Многи прасићи уживају у друштву људи и воле да живе у великим породицама. Kафићи у којима можете мазити мачке постали су ‘пасе’, а иновативни Јапанци измислили су нешто оригиналније – кафић за љубитеље прасића. „Мипиг цоффее схоп“ отворен је у марту у Токију, и дом је прасића тако малих да дословно стају у шољицу чаја. Иако је ово први кафић који је удомио прасиће, ово није први пут да је неко промовисао овај концепт.

„Микросвиње“ довољно су мале да стану у шољу за кафу. Одрасли примерци достижу висину од око 35 сантиметара, а у Великој Британији су постале толико популарне да их је готово немогуће набавити. „Микросвиње“ тешке су порођењу свега око 250 грама, а након две године достижу пуну висину од 30 до 40 сантиметара и тежину од 18 до 30 килограма. Живе око 18 година, а њиховој популарности много доприноси њихова изненађујућа чистоћа, мирне су и захтевају мало бриге око одржавања. Не морате их изводити у шетњу и имају мало здравствених проблема. Не праве много буке, а једном кад се вежу за вас остају веома привржене. Веома су чисте и не обављају нужду на месту на којем спавају.

Такође су четврта најинтелигентнија врста на свету, након човека, мајмуна и делфина. Оне су савршени љубимци.

Кад ти баба каже!