На Facebook страници  оркестра Гвардија појавило се обавештење и тиме је завршено са нагађањем ко ће наступити на Тргу у центру Пожаревца:

„СА ЗАДОВОЉСТВОМ ВАС ОБАВЕШТАВАМО ДА ЋЕ ОРKЕСТАР „ГВАРДИЈА“ НАСТУПАТИ ЗА ДОЧЕK СРПСKЕ НОВЕ ГОДИНЕ НА ТРГУ У ПОЖАРЕВЦУ!

Уз рок и класичну музику дочекајте поноћ са нама😊“

Распоред програма:

12h Дечија Српска Нова година

21h Хор Одјек,

21.30h Нови звучни талас

22.15h Гвардија

Уколико има оних ко не зна ко је Гвардија ово смо пронашли у биографији оркестра:

Симфонијски оркестар „Гвардиа“ је основао град Пожаревац у августу 2016. године под окриљем Центра за културу. Чланови оркестра су професори из музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца, талентовани ученици школе и дипломирани уметници из Београда.
Циљ деловања оркестра јесте подизање културе на један нови ниво модерним приступом класичној музици, анимирање младих и старих да је слушају и уживају у музицирању својих суграђана.

Оркестар “Гвардија” следбеник је “Kњажевско-сербске банде“, првог професионалног оркестра у Србији који је по жељи Милоша Обреновића основан 1831. године у Пожаревцу у оквиру Прве гардијске јединице основане на Ђурђевдан 1830. године. Оркестар је био претежно дувачки и изводио је војничке маршеве, али и традиционалну српску музику коју „Гвардија“ данас настоји да очува у програму својих концерата.

Град Пожаревац је у августу 2016. године поводом „Љубичевских коњичких игара“ стао иза идеје професорке виолине Теодоре Димитријевић о реактивацији „Гвардије“ после скоро два века од њеног оснивања након чега су уследили њени први концерти у саставу симфонијског оркестра и мањих састава, као и план даљег функционисања оркестра при „Центру за културу Пожаревац“ званично од јануара 2017. године. Данас ова гарда младих и перспективних уметника броји преко 50 чланова од којих су већина професори школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу, њени најперспективнији ђаци и најбољи музичари из целе Србије. Програм који се изводи на концертима је шаролик по питању жанрова и садржи популарна дела класичне музике, филмске музике, традиционалне српске музике, маршеве, валцере и слично.

„Гвардија“ је неизоставан део српског културног наслеђа коме се на тренутак у историји загубио траг, међутим ново време доноси освежавање идеја које су чекале на своју другу шансу. Неопходност неговања традиционалне музике, композиција наших класичних композитора који нису довољно популарни међу млађим генерацијама је један више разлог реактивације и постојања оваквог оркестра на нивоу Србије чиме се посебно Пожаревац и његови грађани поносе.

„Гвардија“ се публици представља у више састава: као симфонијски оркестар, мешовити оркестар, квинтет, квартет и дуо.

Извор FACEBOOK