Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Health 3713192 1280
Spread the love

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke se obeležava svake godine u svetu kao mesec posvećen podizanju svesti o raku dojke sa ciljem promovisanja ranog otkrivanja ove bolesti, koja pogađa 2,3 miliona žena širom sveta.

Tokom oktobra meseca sprovode se različite aktivnosti i kampanje kako bi se podigla svest i edukovala javnost o značaju ranog otkrivanja ove bolesti, pravovremenog i kvalitetnog lečenja i istovremeno pružila podrška osobama obolelim od raka dojke.

Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji, što ga čini jednim od najznačajnijih javnozdravstvenih problema na globalnom nivou.

Uzimajući u obzir činjenicu da rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena u Republici Srbiji, kontinuirano se ulažu veliki napori da se ova bolest otkrije što ranije i time znatno poveća uspešnost lečenja. Pravovremenim otkrivanjem i započinjanjem lečenja obolelih osoba može se postići izlečenje u preko 90% slučajeva, čime se podiže kvalitet života obolelih žena i njihovih porodica.

Kroz različite aktivnosti i kampanje brojne organizacije, udruženja, zdravstvene ustanove i pojedinci udružuju se kako bi skrenuli što veću pažnju javnosti na značaj ove zdravstvene teme.

Ciljevi aktivnosti su:

– Podrška i osnaživanje osoba obolelih od raka dojke

– Edukacija javnosti o faktorima rizika za nastanak raka dojke, simptomima i važnosti ranog otkrivanja

– Promovisanje ranog otkrivanja bolesti – skrininga: podsticati redovne preglede dojki od 50. godine života ili ranije, zavisno od individualnih faktora rizika

– Istraživanje raka dojke kako bi se razvili novi tretmani i poboljšali rezultati lečenja raka dojke.
Tokom čitave godine treba da budemo odgovorni prema sopstvenom zdravlju, kao i da pružamo podršku osobama obolelim i lečenim od raka dojke i njihovim porodicama. To možemo postići kroz:

–  Lične akcije: zakazivanje redovnih mamografskih pregleda i podsticanje drugih da učine isto, obavljanje redovnih samopregleda dojki i razumevanje ličnih faktora rizika.

–  Podršku: osobama obolelim od raka dojke ponuditi pomoć, razumevanje i emocionalnu podršku.

–  Edukaciju i zagovaranje: saznati što više informacija o raku dojke i deliti znanje.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i udruženjima pacijenata obolelih i lečenih od raka dojke i ove godine obeležava ovaj mesec kroz različite promotivne aktivnosti kako bi se podigla svest javnosti o značaju ove bolesti, smanjila stigma povezana sa rakom dojke i podstakao što veći broj žena da obavi preventivni pregled.

Izvor: skriningsrbija.rs

Foto: Pixabay


Spread the love