U Velikom Gradištu obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

1a5a1468
Spread the love

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu, u gradskom parku održan komemorativni skup kod spomen obeležja stradalim borcima i žrtvama rata.

Polaganjem venaca počast su odale delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na čelu sa pukovnikom Duškom Jovićem, opštine Veliko Gradište na čelu sa predsednikom opštine Draganom Milićem i predsednikom Skupštine Vladimirom Štrpcem kao i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine.

O danima okupacije i oslobođenju govorio je predsednik Društva Joja Štrbac: “Osamdeset godina živimo u slobodi. Nemačka je bombardovala Beograd 6. aprila 1944. godine… 14. aprila izvršen je napad na Veliko Gradište, kada je formirana i okupaciona vlast. Nakon ulaska jedinica fašističke Nemačke, počela je odmah pljačka naroda, imovine, i prema nekim podacima, sa područja Ramskog sreza, u to vreme, u zarobljeništvo je odvedeno negde oko 5.000 vojno sposobnih lica. Nakon okupacije Velikog Gradišta, posle kratkog vremena, već je počeo otpor fašističkoj Nemačkoj. Formiran je Požarevački partizanski odred koji je u to vreme, prema svojim mogućnostima, započeo borbu za oslobođenje Velikog Gradišta. Veliko Gradište je oslobođeno 11. oktobra 1944. godine kada su ušle jedinice Požarevačkog partizanskog odreda, jedinice 25. srpske divizije i jedinice Crvene armije.“.

On je istakao da je u toku borbe za oslobođenje Velikog Gradišta, od 1941. do dana oslobođenja, sa područja Ramskog sreza živote dalo preko 500 lica od kojih je njih 300, iz sastava 25. srpske divizije, poginulo na frontu.

Kako je rekao, sa područja Ramskog sreza na ratištu je poginulo ukupno 557 boraca i to iz Velikog Gradišta, Biskuplja, Gareva, Desina, Doljašnice, Đurakova, Zatonja, Kamijeva, Biskuplja, Kličevca, Kumana, Kurjača, Kusića, Ljubinja, Malog Gradišta, Makca, Pečanice, Požežena, Popovca, Rabrova, Sirakova, Srednjeva, Topolovnika, Carevca i Češljeve Bare.

Ovom prilikom, venci su položeni i na spomenik junacima iz Prvog svetskog rata, palim za slobodu otadžbine kao i na mestu zvanom Prevod gde je 1941. godine streljana grupa meštana Velikog Gradišta.

I ove godine, svečanom obeležavanju Dana oslobođenja, pored predstavnika institucija, javnih ustanova i preduzeća, prisustvovali su građani i učenici Srednje škole “Miloje Vasić“.

Izvor/Foto: Opština Veliko Gradište


Spread the love