Vlastimir Pavlović Carevac: Velikan srpske narodne muzike

Bowed Instrument 1853324 1280
Spread the love

Vlastimir Pavlović Carevac bio je muzičar, dirigent i violinista. Veliki doprinos ima u očuvanju srpske narodne muzike. Proslavio ga je „Svilen konac”.

Vlastimir Pavlović je rođen 9. oktobra 1895. godine u selu Carevac, po kojem je i dobio nadimak. Diplomirao je 1923. na Pravnom fakultetu u Beogradu i uspešno se bavio advokaturom. Međutim, ljubav prema muzici bila jača, te je u martu 1929. godine Carevac zasvirao narodnu muziku sa svojim orkestrom na talasima Radio Beograda.

Violinu je svirao punih pet decenija. Zahvaljujući njegovom predanom radu na očuvanju srpske muzičke baštine, sačuvane su mnoge narodne melodije, čiji je on bio najverniji tumač. Komponovao je mnoge poznate melodije, od kojih su napoznatije „Svilen konac” i „Nizamski rastanak”.

Osnovao je i rukovodio Narodnim orkestrom Radio Beograda sve do svoje smrti. Bio je pedagog, učitelj mnogih pevača i svirača.

Nastupao je sa velikim pevačima: Vuletom Jevtićem, Danicom Obrenić, Miletom Bogdanovićem, Dobrivojem Vidosavljevićem, Miodragom Popovićem, Anđelijom Milić, Ksenijom Cicvarić, Savetom Sudar, Vasilijom Radojčić i mnogim drugima.

Postavio je standarde u vrednovanju narodne muzike i bio je simbol izvorne interpretacije narodnog melosa.

Tokom celog Drugog svetskog rata je bio zatočen u logorima na Banjici i Dahau.

Vlastimir Pavlović Carevac iznenada je preminuo 10. januara 1965. godine od zapaljenja pluća. Na večni počinak ispratilo ga je dvadeset hiljada poštovalaca i orkestar od deset violina uz zvuke „Marša na Drinu“.

U Velikom Gradištu se, njemu u spomen, počev od 1995. godine, održava muzička manifestacija „Carevčevi dani”.

 

 


Spread the love