VI Viminacijum fest od 16. do 23. juna

U Centru za kulturu Požarevac predstavljen je program šestog Viminacijum festa, koji će se održati od 16. do 23. juna 2024. godine.

Foto: RTV Biser

U nedelju, 16. juna, sa početkom u 21 čas, u Lapidarijumu Narodnog muzeja Požarevac kao uvod u Viminacijum fest biće izvedena predstava „Patrijarh Pavle – biti čovek među ljudima i neljudima“. Ulaz je besplatan.

Festival će zvanično otvoriti predstava „Antigona“ Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica 17. juna.

Druge večeri festivala, 18. juna, Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja izvešće predstavu „Ništa nećemo zaboraviti“.

Beogradsko dramsko pozorište odigraće 19. juna predtavu „(Pra)faust“ u režiji Borisa Liješevića .

Studenti glume Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci izvešće predstavu „Hekaba“ u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske četvrte večeri festivala, tačnije 20. juna.

Pete večeri, 22. juna, biće izvedena predstava „Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice“, autorski projekat Harisa Pašovića. Predstavu izvodi Narodno pozorište u Sarajevu u koprodukciji sa Festivalom Mittelfest Cividale i Bosanskim narodnim pozorištem Zenica. U predstavi igraju Mirjana Karanović, Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Završna predstava festivala, „Kosara i Vladimir“, biće izvedena 22. juna. Predstava je rađena u koprodukciji Narodne biblioteke Budva i Beo Art produkcije iz Beograda, a režiju potpisuje Bojan Dimitrijević. Tekst je napisan u desetercu, zasnovan na predlošku Marka Kentere, dok je kompozitor Konstantin Blagojević.

Sve predstave počinju u 21 čas na lokalitetima arheološkog parka Viminacijum. Stručni žiri festivala čine Biljana Keskenović, Petar Srpčić i Branislav Nedić. U nedelju, 23. juna, dodeliće nagrade Zlatnu fibulu i Viminacium Maximus. U čast pobednika, koncert će održati Mistik Strings sa Minom Gligorić.

Ulaznice za predstave koštaju 600 dinara i biće dostupne od 1. juna na Biletarnici Centra za kulturu Požarevac. Organizovan je i besplatan prevoz do Viminacijuma, sa polascima ispred hotela „Dunav“ u 20 časova.