Vukov sabor: Najstarija kulturna manifestacija u Srbiji

Vukov sabor je najstarija i najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji. Posvećena je negovanju uspomene na život i delo reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Centralni program se tradicionalno održava u septembru u Vukovom rodnom mestu Tršiću kod Loznice. Deo programa se realizuje u Loznici, Beogradu i obližnjem manastiru Tronoša, mestu ranog Vukovog školovanja.

knjiga pixabay

 

Vukov sabor uvršten je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Prvi Vukov sabor je održan 17. septembra 1933. godine i od tada nije održan jedino za vreme Drugog svetskog rata. Održavanje Vukovog sabora je za stanovnike Tršića i okolnih sela vreme kada prijatelji i rođaci iz drugih krajeva dolaze u goste, kao što to rade i prilikom seoske slave, i zajedno učestvuju u programima u okviru Sabora.

Program Vukovog sabora obuhvata tematske izložbe, pozorišne predstave, koncerte, književne i filmske večeri, promocije knjiga i slične priredbe.

Centralna manifestacija se održava na saborištu, otvorenoj pozornici u Tršiću, i tradicionalno počinje izuvođenjem „Himne Vuku” Stevana Mokranjca i podizanjem zastave sabora. Sledi saborska beseda nekog istaknutog književnika, umetnika ili naučnika. Potom se izvodi odabrano muzičko-scensko delo. Na kraju nastupaju folklorni ansambli.

Saborište danas predstavlja jedinstven muzej narodnog neimarstva na otvorenom, na kojem su pored gledališta i pozornice, u obliku amfiteatra, postavljene građevine koje potiču iz 19. ili početka 20. veka.

Izvor: Vikipedija