Појачана контрола учесника у саобраћају биће спроведена од 17. до 23. фебруара, саопштио је МУП, а контрола ће бити усмерена на прекорачење брзине, непрописно претицање, вожњу у алкохолисаном стању и под дејством психоактивних супстанци, некоришћење сигурносног појаса и непрописно коришћење телефона током вожње, као и на прекршаје пешака.

У саопштењу МУП-а наводи се да је од почетка 2020. број саобраћајних незгода на нашим путевима повећан за 16 одсто, а број прекршаја за седам одсто у односу на исти период прошле године.

У том периоду погинула су 22 возача путничког возила и исто толико пешака, 12 путника у путничком возилу и седам бициклиста, а најчешћи узрок саобраћајних незгода била је неприлагођена брзина. Због тога је 25 учесника у саобраћају изгубило живот, док је више од 300 учесника у саобраћају повређено.

У саобраћајним незгодама које су изазвали возачи под дејством алкохола погинула су три учесника у саобраћају, а 104 је повређено.

Анализе показују да у том периоду 58 одсто погинулих возача и путника у возилу није користило сигурносни појас.

У истом периоду 30 одсто пешака страдало је због тога што су неопрезно ступали на коловоз, док су 30 одсто саобраћајки у којима су страдали пешаци изазвали возачи путничких возила.

Управа саобраћајне полиције у саопштењу апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе.