Počeće se sa masovnim testiranjima na novi virus kako bi se sprečilo njegovo širenje. Testovi će se, kao i do sada, analizirati na „Torlaku“, dok će se tome pridružiti i Klinički centar Srbije.

Epidemiolog Predrag Kon je objasnio da će ubuduće biti testirani svi članovi porodice osobe koja je zaražena koronavirusom.

„Do sada smo sve to pratili, pa ako je postojao neki simptom, to smo smatrali verovatnim slučajem, bez testiranja“, navodi Kon.

Na koronavirus biće testirane i sve osobe sa kojima je zaraženi bio u kontaktu pre toga, a lečen je u kućnim uslovima.

Takođe, dodaje, moći će da se testiraju i oni koji su došli iz inostranstva, bili u samoizolaciji i nisu imali simptome koronavirusa.

Prema njegovim rečima, od sada će se sve ozbiljnije respiratorne infekcije tretirati kao Kovid-19.

Svi DZ uzimaće uzorke 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da se testiranja na koronavirus neće raditi u domovima zdravlja, već će DZ uzimati uzorke osoba.

„Testiraće se oni ljudi za koje epidemiolozi kažu i procene da treba da se testiraju, odluka o nečijem testiranju neće biti privatna odluka“, naglašava Lončar.

Zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević objasnila je da je presudno za javljanje lekaru ubrzano i otežano disanje i kratak dah.

„Neće svi razviti tešku formu bolesti. Svi koji imaju osećaj nedostatka vazduha treba da se jave lekaru“, ističe Miloševićeva.

Izvor: RTS

Foto: YouTube Printscreen