Министарство културе и информисања ће у току ове године у оквиру пројекта Претраживач културног наслеђа Србије уврстити и дигитализоване фреске манастира Грачаница и тиме додатно обагатити колекцију коју тај сајт поседује.

У оквиру Претраживача на домену култура.рс или култура.срб посетиоци су у могућности да добију основне информације о дигитализованом културном наслеђу и приступе интерактивној мапи установа културе на територији Србије.

Kако објашњава саветник Министарства културе у области дигитализације Ђуро Радовић, визија пројекта је да се најширој јавности представе дигитализовани фондови и обезбеде информације о културном наслеђу које се чува у нашим библиотекама, архивима, музејима, галеријама и заводима за заштиту споменика културе.

„Српска баштина је непроцењиво културно наслеђе свих култура и народа који су живели и живе на овој територији. Зато је Претреживач кровни пројекат Министарства јер на њему можемо да учинимо доступним наше највеће благо које поседују културна здања и институције“, каже Радовић.

С обзиром на то да је у питању интернет презентација, на једном месту уносом одређеног појма у петраживач може се доћи до релевантних информанција и то од стране стручњака – кустоса, историчара, историчара уметности.

„Претраживач чини транспарентим комплетан рад у установама културе у законским оквирима, а као поуздан извор информација он може да допринесе научно-истраживачком раду, образовању, промовисању културног наслеђа“, објашњава Радовић.

Kако напомиње, важну улогу пројекат има у културном туризму јер располаже са свим потребним информацијама које се могу користити за туристичке туре по манастирима, археолошким налазиштима и тиме привлачи све већи број корисника.

Посебна вредност Претраживача је, како истиче, дигитализовано фреско-сликарство у оквиру којег су задужбине Немањића и фреске и мета подаци из манастира попут Високи Дечани где је представљано зидно сликарство у припрати – композиције лозе Немањића, краља Душана и Стефана Дечанског, а ускоро ће, додаје, та колекција бити још богатија.

Извор: Тањуг

Фото: Фреска у цркви Свете Петке у Пожаревцу