Министарство финансија саопштило је да ће исплата прве рате девизне штедње бившим штедишама СФРЈ почети 28. фебруара, а овим поступком Србија испуњава своју међународну обавезу исплате девизне штедње по основу пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру.

У саопштењу се наводи да је Србија за потребе реализације овог правног посла „емитовала обвезнице у укупном износу од 87 мил ЕУР, које су у среду, 26. фебруар 2020, уписане на рачуне штедиша којима је утврђено право на исплату, док је за исплату прве рате опредељено укупно 10,89 милиона евра“.

„Исплата девизне штедње обавља се на основу Закона о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ. Исплата новца ће се вршити у осам једнаких полугодишњих рата почев од 28. фебруара, када доспева прва рата, закључно са 31. августом 2023. године када доспева осма и последња рата“, саопштено је из Министарства финансија.

Штедише ће у овој години примити још једну рату, и то 31. августа.

Износ од 87,1 мил ЕУР обухвата више од 6.400 штедиша којима је утврђено право на исплату штедње.

Izvor: ekapija

Foto: Pixabay