Народна банка Србије омогућила је од јуче нови начин плаћања на продајним местима – платни инструмент чијом се употребом на продајном месту трговца обележеном ознаком „ИПС“ (Инстант плаћања Србија), може издати налог за инстант плаћање роба и услуга.

Ова плаћања иницирају се путем унапређене апликације за мобилно банкарство једноставним приказивањем или скенирањем НБС ИПС QР кода одабиром опције „ИПС покажи“ или „ИПС скенирај“.

Први трговац који је омогућио инстант плаћање НБС ИПС QР кодом на својим продајним местима је трговински ланац Мерцатор С доо, са више од 320 продајних објеката Рода, Идеа и Мерцатор, и то у сарадњи са домаћом банком Поштанском штедионицом ад Београд. Инстант плаћања путем метода ИПС покажи, где корисник показује НБС ИПС QР код на екрану свог мобилног уређаја, извршаваће се на више од 1.300 наплатних места у оквиру наведених продајних објеката. Трговци и банке су као највећу предност овог начина плаћања препознали ниске трошкове процесирања трансакција и тренутни пренос и расположивост новчаних средстава на рачуну трговца. То је предност коју инстант плаћања имају у односу на платне картице.

Банке су имале обавезу да унапреде своја решења, а све са циљем да грађани и привреда добију сервис који је ефикасан и једноставан за коришћење. Kао резултат, корисници Банке Поштанска Штедионица ад Београд су први који ће имати ажуриране апликације мобилног банкарства за инстант плаћања на продајним местима. Поред ове банке, остале банке које су добиле одобрење Народне банке Србије и које ће у наредним данима међу првима ажурирати апликације мобилног банкарства за своје кориснике су Kомерцијална банка ад Београд, АИK банка ад Београд, Ерсте банк ад Нови Сад, Цредит Агрицоле Банка Србија ад Нови Сад, Еуробанк ад Београд, НЛБ банка ад Београд, Директна банка ад Kрагујевац.

Ажуриране апликације имаће нове функционалности за инстант плаћања на продајним местима и њихове нове верзије биће постављене на Гоогле Плаy Сторе и Апп Сторе.

Kорисник ће у апликацији имати могућност избора два метода инстант плаћања на продајном месту, „ИПС покажи“ – када се у мобилној апликацији платиоца генерише једнократни НБС ИПС QР код који трговац скенира нпр. путем читача повезаног са касом или „ИПС скенирај“ – када се кориснику отвара камера којом скенира НБС ИПС QР код трговца приказан на одговарајућем уређају.

„На овај начин, корисници ће бити у могућности да у неколико секунди, веома једноставно изврше плаћање робе и услуга, а трговцу се новац од продаје преноси на рачун у свега неколико секунди и одмах му је на располагању, у било које време, сваког дана у години (24/7). Продајна и наплатна места трговаца (нпр. каса) биће јасно означена „ИПС“ логотипом у бојама наше националне заставе, односно ознакама „ИПС покажи“ или „ИПС скенирај“ како би платиоци већ самим приласком наплатном месту знали коју од ових функција треба да изаберу у оквиру своје апликације за мобилно банкарство. Нови платни инструмент корисницима омогућава већи комфор, брже извршавање плаћања, уштеду времена и све то употребом само мобилног телефона који је увек уз свог корисника, без новчаника, платних картица и готовине“, саопштили су из НБС.

Такође, употребом функције „ИПС скенирај“ потрошачи ће моћи да плате рачуне на којима је одштампан НБС ИПС QР код, једноставно у два-три клика на мобилном телефону, без прекуцавања података у налог за плаћање. Тренутно, НБС ИПС QР кодове на својим рачунима штампају Електропривреда Србије, Телеком Србија, Теленор, ЈKП Информатика Нови Сад, ЈKП Градска топлана Ниш, а очекујемо да у наредном периоду ове кодове на рачунима штампају и друга предузећа која издају велики број месечних рачуна.

Izvor: ekapija

Foto: Pixabay