Министарство заштите животне средине заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарством унутрашњих послова, Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Глобалним фондом за животну средину – ГЕФ организује кампању „Не пали стрњику!“, с циљем подизања свести јавности о великој опасности и потенцијалној штети коју може проузроковати пракса несавесног спаљивања стрњике на отвореном простору.

Foto: Screenshot

Паљење жетвених остатака на отвореном давнашња је агротехничка мера којој се противзаконито прибегава како би се избегли неопходни трошкови, али се, уместо уштеда, тиме ствара велика опасност за околину, загађује животна средина, наноси штета пољопривредном земљишту и угрожава биодиверзитет.

Спаљивање жетвених остатака на отвореном је строго забрањено по основу више закона, а за престанак овакве изузетно штетне праксе потребно је јачање свести јавности и разумевање да је савесно и одговорно понашање појединца основ наше безбедности и заштите биодиверзитета Србије.

Промотивна кампања „Не пали стрњику!“ представљена је данас на конференцији на Златибору. У оквиру кампање, Министарство заштите животне средине заједно са партнерима у наредном периоду организоваће едукативне скупове у Пожаревцу, Ваљеву, Бачкој Тополи, Сремској Митровици, Нишу, Ариљу и Јагодини, с обзиром да је према информацијама добијеним од стране Министарства унутрашњих послова и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, на територији ових локалних самоуправа током претходних година забележен већи број пожара на отвореном.