Od 24. do 26. juna, u Arheološkom parku Viminacijum, prvi put će biti organizovan plesni festival pod nazivom „Dancing Histories“, na kojem će publika imati priliku da uživa u nastupima nekih od najprestižnijih plesnih grupa u Evropi.

Foto: RTV Biser

„Dancing Histories“ je evropski projekat koji spaja lokalne zajednice i kulturno nasleđe kroz savremenu umetnost plesa.

“Mi želimo pre svega da promovišemo i ojačamo arheološka nalazišta uz pomoć izvođačkih umetnosti. Naš cilj je da razvijemo jedan opšti model, koji je primenljiv na evropskom nivou. On će kombinovati materijalnu kulturu arheoloških nalazišta sa nematerijalnom kulturom lokalnih zajednica, uz pomoć kreativnosti savremenog plesa”„, rekao je Ljubomir Jevtović, asistent menadžera projekta i jedan od direktora festivala.

Foto: RTV Biser

Na festivalu će nastupiti četiri plesne grupe koje, prema rečima Ljubomira Jevtovića, predstavljaju vrhunac savremenog plesa: „Ill Dance“ iz Švedske, „420 ljudi“ iz Češke, „Poljski plesni teatar“ i Plesni centar „Derida“ iz Bugarske.

Inspirisane okolinom, ove plesne grupe su odabrale određene lokacije unutar Arheološkog parka Viminacijum za svoje nastupe.

Foto: RTV Biser

Tokom festivala biće organizovan bogat program aktivnosti posvećenih predstavljanju lokalne zajednice. Posetioci će imati priliku da učestvuju u sportskim i zabavnim aktivnostima, prisustvuju promocijama knjiga, izložbama, filmskim projekcijama i koncertima. Plesne grupe će takođe voditi radionice plesa.

Jelena Anđelković Grašar, menadžerka projekta i jedna od direktorki festivala, istakla je da mnogi ljudi često prolaze pored Viminacijuma, ne zaustavljajući se da ga posete, ili ga obilaze putem zvaničnih tura, a da ne prepoznaju bogatstvo i potencijal ovog resursa koji im je na dohvat ruke.

Plesni festival nadovezaće se na pozorišni festival „Viminacijum fest“ te će tokom deset festivalskih dana, Viminacijum postati otvoreno festivalsko mesto.

Tema prvog festivala nosi naziv „Removing Borders“ (Prevazilaženje granica). Ideja za ovu temu potekla je od Živka Želiaskova, člana Plesnog centra Derida, koji je bio inspirisan Mauzolejom.

„Mauzolej predstavlja granicu između života i smrti. Dok smo mi kao posetioci na površini, da bismo videli grobnice koje se nalaze pet metara ispod zemlje, moramo da se spustimo u podzemni svet. To je suptilna granica između života i smrti, igra između Erosa i Tanatosa. Ne možemo zanemariti ni svakodnevne granice koje se odnose na društvene, rodne i etničke razlike. Ovim festivalom želimo da pokažemo da granica nema i da umetnost i nasleđe imaju moć da ih prevaziđu“, rekla je Anđelković Grašar.

Živko Želiaskov je na konferenciji istakao da je kreiranje performansa složen proces jer se trudi da integriše tradiciju, potrebe lokalnog stanovništva, arheološka nalazišta i objekte, kao i istoriju mesta u svoju koreografiju.

Koordinator festivala, Predrag Paunović, istakao je da publika na festivalu neće biti samo pasivni posmatrači performansa, već će biti aktivno uključena kroz radionice.

„Ovo je izvanredna prilika za lokalnu zajednicu, Braničevski okrug, Požarevac i Kostolac, ali i za građane Srbije, da vide najtalentovanije plesne umetnike koji će sarađivati sa našim lokalnim plesačima, muzičarima i umetnicima različitih profila“, zaključio je Paunović.

Ulaz na plesni festival biće besplatan.