Тек што су им почетком фебруара легле пензије увећане за 5,4 одсто, пензионерима у Србији је стигло ново обећање – коверте ће им бити још дебље највероватније већ почетком наредне године. То ће се догодити најављеним кориговањем швајцарске формуле за обрачун пензија, како планирани привредни раст не би направио велики јаз између примања запослених и најстаријих.

Захвалност пензионерима за помоћ у фискалној консолидацији најавио је и председник Александар Вучић, а из кабинета министра финансија Синише Малог стиже вест да се већ ради на проналажењу правичнијег решења. Са тим се сагласио и Фискални савет, а удружења пензионера су дала безрезервну подршку.

„Швајцарски модел је уведен пре свега да би се пензиони систем уредио“, каже проф. др Исмаил Мусабеговић са Београдске банкарске академије. “Кориговање ове формуле за обрачун примања најстаријих је могуће само уколико се не наруше макроекономски индикатори који морају бити главна водиља. То значи, да фонд за пензије не сме бити већи од 10 одсто БДП.“

Он наводи да се са разлогом очекује да бруто домаћи производ премаши прошлогодишњих 4,2 одсто. Његово повећање на 10 процената у номиналном износу, може бити предмет прерасподеле пензионерима.

„Формула за обрачун пензија није зацртана стриктно, али мора да буде увек у оквирима монетарне и фискалне политике како не би дошло до пробијања индикатора. Само у том случају може да буде одржива. Ако би, рецимо, пензије биле 30 одсто БДП, буџет би морао да се допуни са стране, односно да се држава задужује, а то свакако није добро.“

За Мусабеговића чињеница је да је инфлација годинама ниска, курс стабилан, као и цене. Просечна плата расте, што значи да бисмо могли додати још један фактор у формулу за обрачун – привредни напредак, како би и најстарији суграђани имали користи.

ММФ даје зелено светло

Фискални савет сматра да би требало имати у виду европски просек, који износи 9,5 до 10 одсто удела пензија у укупном друштвеном производу земље, и када удео падне испод тог нивоа може се активирати механизам такозване међугенерацијске солидарности. То практично значи да би додатна вредност коју запослени створе кроз привредни раст могла да се прерасподели тако да и најстарији добију повећање својих примања. О овим моделима преговараће се са делегацијом ММФ-а.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Извор: Новости.рс

Фото: Pixabay