Ustajanje rano može da ima brojne prednosti, a stručnjaci kažu da je jedna od njih i zdravlje naše psihe.

Foto: Pixabay

Neki ljudi vole da se bude rano jer je to možda jedino vreme za mir i tišinu tokom dana. Neki se bude rano jer to od njih zahtijeva posao. Bez obzira na razlog zašto rano ustajete, navika ima prednosti koje su odlične za zdravlje mozga, prenosi portal Hayat.ba.
Adekvatan san je apsolutno neophodan za zdrav način života. Dok spavamo, naš mozak i telo se oporavljaju od aktivnosti prethodnog dana. San pomaže mozgu da se oslobodi toksičnog otpada nakupljenog tokom dana kako bi mogao da skladišti nove informacije. Takođe omogućava vašim nervnim ćelijama da se reorganizuju i komuniciraju jedna sa drugom, dok telo popravlja druge ćelije tako da hormoni i proteini mogu da se oslobode kako bi nam pomogli da funkcionišemo tokom dana. Spavanje takođe pomaže našim veštinama rešavanja problema, fokusom, kreativnošću i veštinama pamćenja.
Ranije buđenje bi moglo da pomogne kod depresivnih stanja
Jedan sat može da napravi veliku razliku. Idite u krevet sat ranije, probudite se sat ranije i postoji šansa da ćete uočiti poboljšanja u svom mentalnom zdravlju.
Dok su neke od vaših navika spavanja određene genetikom, način života igra ulogu i mi možemo da ga prilagodimo boljim uslovima spavanja.
Ranije buđenje može poboljšati vaš dan u celini
 
Dobar san može da poboljša naše opšte raspoloženje kada ste budni, omogućiti nam da se bolje fokusiramo na zadatke koje imamo u toku dana, a može čak i da smanji pojavu hroničnih bolesti. Sve to dovodi do više energije tokom dana, što vam zauzvrat daje bolji dan.