U Galeriji Narodnog muzeja u Požarevcu 13. maja je otvorena izložba slikarskih radova na jagnjećem pergamentu „Čačanske lepotice“ Laposave Lepe Milošević Sibinović.

Foto: Narodni muzej Požarevac

Leposava Milošević Sibinović je rođena u Čačku 1950. godine. Diplomirala je na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu gde je pohađala i postiplomske studije. Magistrirala na vajarskom odseku Nacionalne akademije San Karlos 1980. u Gradu Meksiku. Izlagala je na oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata. Zastupljena u brojnim galerijama i muzejima (Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremeene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Gradu Meksiku, Narodni muzej Zaječar, Galerija Nadežda Petrović u Čačku, Muzej skulpture, Niređkaza, Mađarska), dobitnica 40 nagrada i priznanja za umetničku aktivnost: Nagrada ULUPUDS-a za životno delo, 2010; Nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi, 2011; Velika nagrada ULUPUDS-a za 2011. godinu; Zlatni orden Astečkog orla – stepen znamenja Sjedinjenih Država Meksika 2018; Vukova nagrada za 2018. NJen međunarodni kontinuirani autorski projekat Pergament Srbija – knjiga umetnika pergament koncertina predstavljen je oko 60 puta u zemlji i svetu: Palata Unesko-a (Pariz, Francuska), Muzej Piter Grej (Porto Vajarta, Meksiko), Galerija Collegium Artisticum (Sarajevo), Banski dvor (Banja Luka, BiH). Bavi se skulpturom, slikarstvom i autorskim projektima.

„Izložba pod simboličnim nazivom sorte šljive „Čačanske lepotice – Slikarski radovi na jagnjećem pergamentu“ stoji poput vizuelne arheologije, otkriva činjenice, simbole i emocije dok pokušava da kroz jedan likovni događaj naglasi prioritet očuvanja ekosistema i zdrave životne sredine“, rekla je na otvaranju izložbe Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja Požarevac. Ona je dodala da Leposava Milošević Sibinović voli dizajn površine, teksturu, slojeve, prigušene boje — artefakte koji sugerišu ličnu i kolektivnu istoriju i emocije iza događaja i ideja. „NJena umetnost prenosi radosti, strahove i ožiljke koje skupljamo dok prolazimo kroz naše živote. Dela u stilskom pogledu imaju figurativno-simbolično-asocijativni izraz, a realizovana su kombinovanom tehnikom (ulje, zlatni listići, rezano) na specijalno pripremljenom jagnjećem pergamentu, drevnom materijalu – simbolu trajanja, pogodnom kao veza tradicije i savremenog likovnog izraza. Rađena su u formi izvornog oblika, kao i u obliku pergamenta koncertina knjiga umetnika i slobodnih pergament listova“, kazala je Radosavljević.
LJiljane Ćinkul u tekstu kataloga navodi: „Fermentacija višedecenijskog iskustva u radu sa pergementom razvija se u slobodno vizuelno strukturiranje slike/crteža i njihovih urezanih tragova, bojenih pasaža, aplikacija, a upotreba zlata na crtežu oreola ističe svečani i gotovo sakralni ton kompozicije. Perforacije nastale prilikom štavljenja kože deo su slike koja dinamizuje njen vizuelni utisak. Zvonolike forme koje su i devojke, i građevine, i tegovi postaju prepoznatljiv element koji je u prostoru radova svojom atraktivnošću blizak metafori o prisustvu Eve. Leposava Milošević Sibinović u svojoj stvaralačkoj praksi prošiva zlanim nitima delove crteža, a ovaj manuelni rad nije lagan po pregamentu.“
Prilikom otvaranja izložbe publici se obratila i sama umetnica koja je rekla da je Požarevac grad u kome još nije izlagala, ali za njega je vezuje učešće na Bijenalu Milene Pavlović Barili 2015. godine. Izložbom „Čačanske lepotice“ umetnica se prvi put predstavila publici u Čačku kada je bio prestonica kulture 2023. godine. Namera autorke je bila da umetničkom refleksijom na otmenoj inspirativnoj pergament podlozi hvali čačanske sorte voća i vredne naume naučnika voćara. Izložba sa puno emocija i empatije povezuje više važnih aspekata kao što su: ekološki, naučni, zdravstveni, istorijski, kulturni, likovni i naravno zavičajni.

Izložba je otvorena do 27. maja, ulaz je slobodan.