Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“ iz Golupca ispisuje jednu značajnu stranicu istorije. Od danas biblioteka oplemenjena je još jednim umetničkim prostorom – Galerijom moderne umetnosti.

Foto: Dragan Miletić

“ Biblioteka je pokrenula inicijativu sa idejom da stalnom umetničkom postavkom, organizacijom izložbi, interaktivnim i edukativnim programima promoviše savremenu umetnost kroz njene najatraktivnije umetničke forme. Ovo je prilika da se naglasi značaj savremene moderne umetnosti u društvenoj zajednici i podstakne ulaganje u kulturu i umetnost, čime se podstiče kulturno-istorijski kao i turistički potencijal naše opštine.

Promocija domaće i međunarodne umetnosti, upoznavanje javnosti sa savremenim stvaralaštvom, glavni su motivi za pokretanje ovog projekta. Ideju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja sufinansiranjem otkupa umetničkih dela, kao i opština Golubac.
Izuzetan doprinos dali su domaći umetnici i umetnici iz regiona koji su za stalnu postavku galerije poklonili svoja dela. Kroz rad na realizaciji ovog projekta dobijena su veoma značajna i vredna dela od preko 20 umetnika ali pre svega, Golubac je dobio prijatelje koji će pronositi glas o radu galerije ali i o gradu i koji će u Golupcu uvek biti dobrodošli.

Pored stalne postavke, galerija će imati naredne godine izlagački program. U galeriji će izlagati umetnici po pozivu ali i konkursu koji će biblioteka raspisati posle praznika. Radom galerije rukovodiće umetnički savet u sastavu Dragan Despot Đorđević, književnik, Bojan Veljković, master primenjeni umetnik i Miloš Đuran, doktorant primenje umetnosti. Oni su dali značajan doprinos u oživljavanju likovnog života u Golupcu.

Vođeni činjenicom da ulaganje u kulturu nije trošak, već investicija u budućnost, nastavićemo da podržavamo i sprovodimo projekte i realizujemo ideje koje potvrđuju naš moto.“ rekla je na otvaranju Marija Ilić Živanović, upravnica Narodne biblioteke“ „Veljko Dugošević“ iz Golupca pod čijim okriljem će raditi Galerija moderne umetnosti.

Galeriju je otvorio Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac.

Foto: Dragan Miletić

Predsednik umetničkog saveta galerije, Dragan Despot Đorđević, književnik istakao je „da je ovo početak ali znalački, dobar i sadržajan u utvrđivanju Golupca na kulturnoj mapi Srbije na kojoj će biti značajno mesto. Nakon poMaka u decentralizaciji kulture po vertikali umetnički savet će raditi na horizontalnoj decentralizaciji pa će priliki da izlažu u novoosnovanoj galeriji imati umetnici iz čitavog regiona a galerija će biti mesto na kome će izlagati umetnici najrazličitijih likovnih izraza i poetika što će podstaći razvoj vizuelnih umetnosti ali i oplemeniti život stanivnika opštine Golubac“