Грађани и привреда Србије могу да пријаве незаконито подизање цена животних намирница, лекова, медицинских средстава и заштитне опреме јединственом Kонтакт центру за републичке инспекције, који је успостављен како би се спречиле нерегуларности на тржишту у време пандемије коронавируса, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе. Запослени у Kонтакт центру ће пријаву примити на број 011/6350-322 или путем сајта www.инспектор.гов.рс и уз оцену проследити надлежној републичкој инспекцији, прецизирано је у саопштењу.

Због забране кретања, оператери ће на располагању бити од 9 до 16 часова, а ван радног времена могуће је оставити пријаву као говорну поруку. Током целог дана, могуће је подносити пријаве и онлине, преко једноставне контакт форме на сајту www.инспектор.гов.рс, што је уједно најефикаснији начин да се што пре добије одговор.

Пријаве могу да се поднесу и анонимно, а они који оставе контакт податке добиће у року од 72 сата повратну информацију којој републичкој инспекцији је прослеђена. Републичке инспекције имају законски рок да обавесте подносиоца о току поступка. Путем Kонтакт центра могуће је поднети и притужбу на поступање службених лица републичких инспекција. Оно што грађани и привреда неће моћи да пријављују су проблеми из надлежности покрајинских и локалних инспекција (као што су: комунални послови, комунални ред, саобраћај, бука, ванпијачна продаја, изградња објеката у надлежности општине/града и др.).

У тим ситуацијама оператери ће их упутити на надлежну покрајинску или локалну инспекцију. Kонтакт центар покренула је Влада Србије, у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Јединицом за подршку Kоординационој комисији за инспекцијски надзор, Kанцеларијом за ИТ и еУправу и НАЛЕД-ом и, а уз подршку; Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), која у оквиру двогодишњег пројекта подржава реформу инспекција у Србији. ЕБРД је, у жељи да помогне ублажавању негативних последица пандемије на раст сиве економије, омогућила да Kонтакт центар буде успостављен за само пет дана, наведено је у саопштењу.

„Ванредно стање проузроковано пандемијом вируса ЦОВИД 19 убрзало је почетак рада Kонтакт центра, јер и у овој ситуацији могу се наћи појединци који желе да се окористе. Наша је намера да кроз рад Kонтакт центра заштитимо грађане и привреднике од несавесног понашања“, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Он је захвалио партнерима из ЕБРД, Kанцеларије за ИТ и НАЛЕД-у на спремности да преусмере део активности на решавање здравствених и економских последица ширења вируса.

„По окончању пандемије, Kонтакт центар заједно са еИнспектором биће централна тачка модернизованог система инспекцијског надзора, омогућиће већу ефикасност инспекција и ојачати поверење у инспекцијски систем, јавну управу и владавину права“, изјавио је Ружић.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay