Влада Швајцарске забранила је све јавне манифестације у тој земљи у којима учествује више од 1.000 људи због опасности од коронавируса.

Иако су организатори женевског ауто-салона у четвртак саопштили да ће се ова манифестација одржати по плану од 3. до 15. марта, новонастале околности и повећање броја заражених коронавирусом утицале су да швајцарске федералне власти донесу одлуку којом је практично забрањено одржавање сајма аутомобила у тој земљи.

Влада Швајцарске саопштила је да ће забрана одржавања догађаја којима присуствује преко 1.000 особа трајати најмање до 15. марта, а управо у том периоду је био планиран Сајам аутомобила у Женеви.
Иначе, организатори сајма, који су у среду одржали састанак у светлу нових околности када је реч о ширењу епидемије коронавируса на овај део Европе, укључујући северну Италију, Аустрију, Француску, Немаћку али и први забележени случај оболевања у Швајцарској, у четвртак су били за то да се салон одржи како је било предвиђено.

Ипак, касније тог дана најављено је да ће одлука бити поново размотрена у петак.

У међувремену су се огласиле и власти са забраном већих скупова, па су организатори практично доведени пред свршен чин.

Сајам аутомобила у Женеви једна је од најважнијих и најдуговечнијих светских смотри четвороточкаша, а ове године је требало да се одржи по 90. пут.

Организатори су на ванредној конференцији за штампу саопштили да је салон отказан, а не одложен, јер из логистичких и других разлога није могуће да буде одржан у неком другом термину ове године. Учесници су замољени да до 7. марта демонтирају своје штандове у изложбеном центру Палекспо.

 

Извор: б92