Олимпијски пламен за Олимпијске игре у Токију, које треба да буду одржане овог лета, упаљен је јуче у древној Олимпији у Грчкој без публике, док глобално ширење коронавируса доводи у питање одржавање тог највећег спортског догађаја.

Паљење олимпијског пламена, које означава почетак ношења олимпијске бакље, одржано је у присуству ограниченог броја делегата, званичника и новинара, преноси Кјодо.

Епидемија коронавируса приморала је организаторе да смање обим церемоније, којој је присуствовало само 100 представника Олимпијаде, али су отказани и бројни други традиционални предолимпијски догађаји.

Пламен је у Херином храму упалила грчка глумица Ксанти Георгију, обучена као висока свештеница, користећи огледало и сунчеве зраке.

Грчка шампионка у стрељаштву прва је понела олимпијски пламен, чиме је постала прва жена којој је припала та част.

Она је пламен предала јапанској атлетичарки Мицуки Ногући, победници маратона на Олимпијади у Атини 2004. године, јавља Танјуг.

Након осам дана ношења олимпијског пламена кроз Грчку, пламен ће 19. марта бити предат Јапану, на стадиону Панатинаику у Атини, на којем су 1896. године одржане прве модерне Олимпијске игре.

Церемонија примопредаје биће мања него што је планирано, могуће без присуства публике.

Пламен ће чартер летом стићи у војну базу Мацушима у префектури Мијаги, у пратњи јапанских троструких олимпијских шампиона, џудисте Тадахиро Номуре и рвачице Саори Јошиде, који ће бити међу носиоцима пламена последњег дана у Грчкој.

Пламен ће бити изложен у областима погођеним катастрофом из 2011. године, пре него што 26. марта крене ношење бакље кроз Јапан, које ће трајати 121 дан.

Бакља висока 71 центиметар, која носи мотив јапанског трешњиног цвета „сакура”, затим ће кренути кроз осталих 46 префектура, да би на крају стигла у Токио.

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах рекао је да су организатори Олимпијаде посвећени томе да игре буду одржане по плану, упркос „тешким околностима” услед глобалног ширења вируса.

Јапански званичници се надају да ће кроз Олимпијске игре приказати обнову региона девет година након цунамија и нуклеарне катастрофе у Фокушими, а портпарол владе изјавио је данас да ће та земља наставити припреме за Олимпијаду, упркос томе што је Светска здравствена организација јуче прогласила пандемију коронавируса.

Извор: Политика

Фото ЕПА/Вассилис Псомас