Olimpijski plamen za Olimpijske igre u Tokiju, koje treba da budu održane ovog leta, upaljen je juče u drevnoj Olimpiji u Grčkoj bez publike, dok globalno širenje koronavirusa dovodi u pitanje održavanje tog najvećeg sportskog događaja.

Paljenje olimpijskog plamena, koje označava početak nošenja olimpijske baklje, održano je u prisustvu ograničenog broja delegata, zvaničnika i novinara, prenosi Kjodo.

Epidemija koronavirusa primorala je organizatore da smanje obim ceremonije, kojoj je prisustvovalo samo 100 predstavnika Olimpijade, ali su otkazani i brojni drugi tradicionalni predolimpijski događaji.

Plamen je u Herinom hramu upalila grčka glumica Ksanti Georgiju, obučena kao visoka sveštenica, koristeći ogledalo i sunčeve zrake.

Grčka šampionka u streljaštvu prva je ponela olimpijski plamen, čime je postala prva žena kojoj je pripala ta čast.

Ona je plamen predala japanskoj atletičarki Micuki Nogući, pobednici maratona na Olimpijadi u Atini 2004. godine, javlja Tanjug.

Nakon osam dana nošenja olimpijskog plamena kroz Grčku, plamen će 19. marta biti predat Japanu, na stadionu Panatinaiku u Atini, na kojem su 1896. godine održane prve moderne Olimpijske igre.

Ceremonija primopredaje biće manja nego što je planirano, moguće bez prisustva publike.

Plamen će čarter letom stići u vojnu bazu Macušima u prefekturi Mijagi, u pratnji japanskih trostrukih olimpijskih šampiona, džudiste Tadahiro Nomure i rvačice Saori Jošide, koji će biti među nosiocima plamena poslednjeg dana u Grčkoj.

Plamen će biti izložen u oblastima pogođenim katastrofom iz 2011. godine, pre nego što 26. marta krene nošenje baklje kroz Japan, koje će trajati 121 dan.

Baklja visoka 71 centimetar, koja nosi motiv japanskog trešnjinog cveta „sakura”, zatim će krenuti kroz ostalih 46 prefektura, da bi na kraju stigla u Tokio.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da su organizatori Olimpijade posvećeni tome da igre budu održane po planu, uprkos „teškim okolnostima” usled globalnog širenja virusa.

Japanski zvaničnici se nadaju da će kroz Olimpijske igre prikazati obnovu regiona devet godina nakon cunamija i nuklearne katastrofe u Fokušimi, a portparol vlade izjavio je danas da će ta zemlja nastaviti pripreme za Olimpijadu, uprkos tome što je Svetska zdravstvena organizacija juče proglasila pandemiju koronavirusa.

Izvor: Politika

Foto EPA/Vassilis Psomas