У београдском Хотелу Москва, где је 23. фебруара 1910. основан Српски олимпијски клуб, касније преименован у Олимпијски комитет, обележено је 110 година олимпијског покрета код нас.

Поштујући вишегодишњу традицију, на спомен плочу испред Хотела Москва у којем је основан Српски олимпијски клуб, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић положио је ловоров венац и интонирана је химна Србије.

Спомен – собу на четвртом спрату Хотела Москва где је пре 110 година и оформљен Српски олимпијски клуб данас су обишли председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић са подпредседницима Жарком Зечевићем и олимпијском шампионком, теквондисткињом Милицом Мандић, као и са његовом екселенцијом, амбасадором Јапана у Србији, Јунићијем Марујамом.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић рекао је да је мало земаља у свету које могу да се похвале овако дугом олимпијском традицијом. „Генерације пре нас изградиле су углед у међународној олимпијској породици, а наши олимпијци су врхунским спортским остварењима оставили дубок траг у олимпијској историји и допринели популаризији Олимпијског покрета и Олимпијских игара. Богато наслеђе и више од века дуга олимпијска традиција, свакако су додатни мотив при сваком новом изазову.“

Маљковић је пожелео спортистима Србије успешну олимпијску годину и много медаља и трофеја.

„Пожелећу им да буду здрави и да вредно тренирају како би у Токију остварили своје најбоље резултате! Сигуран сам да ћемо се и ове године радовати њиховим успесима и имати разлога да се поносимо јер су они најбоље што Србија има.“

Амбасадор Јапана у Србији, Јунићије Марујама је истакао да му је велика част што је присуствује прослави великог јубилеја. „Чињеница да ће четири града у Јапану бити домаћини српским спортистима у периоду припрема и аклиматизације за предстојеће Олимпијске игре што потврђује сјајне односе између наше две земље, желим Вам много успеха на Олимпијским играма у Токију и даљем раду.“

Рођенданску олимпијску торту исекли су председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и олимпијска шампионка, освајачица златне медаље на Олимпијским играма у Лондону 2012. године, теквондисткиња Милица Мандић.

23. фебруара 1910. године, на четвртом спрату београдског хотела „Москва“, у редакцији листа „Ново време“, неколико српских официра на челу са генералом Светомиром Ђукићем, основали су Српски олимпијски клуб и поставили темеље Олимпијског покрета у Kраљевини Србији.