Ministarstvo prosvete naložilo je danas srednjim školama u Srbiji da odlože studijska putovanja i ekskurzije u Italiju.

Ova odluka je doneta zbog epidemije virusa korona u Italiji.

Kako je saopšteno, Ministarstvo je naložilo da se studijska putovanja i ekskurzije u Italiju odlože do stabilizacije zdravstvene situacije u toj zemlji.

Preporuka građanima Srbije da ne putuju u Italiju

Ministarstvo spoljnih poslova preporučilo je svim građanima Srbije da do daljeg ne putuju u ugrožena područja Italije, odnosno dok se aktuelna zdravstvena situacija ne normalizuje.

„Na osnovu zvaničnih izveštaja o trenutnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji, nakon porasta broja zaraženih lica od respiratorne bolesti COVID-19 (virus korona), italijanska vlada je donela uredbu koja obuhvata čitav niz hitnih i obaveznih preventivnih mera, kako bi se izolovalo područje koje se smatra žarištem virusa“, saopšteno je iz MSP.

Ova uredba stupila je na snagu 24. februara, a za sada, izolovana zona obuhvata područje severne Italije, Veneto i Lombardiju, s tim što je od subote, 22. februara, autonomna regija Friuli Venecija Đulija, uvela vanredno stanje.

Mere obuhvataju zabranu udaljavanja i pristupa pogođenim mestima, odnosno područjima gde je već registrovano prisustvo virusa, suspenziju manifestacija, javnih događaja i drugih vrsta okupljanja, suspenziju nastave u školama i rad vrtića. Takođe, podrazumevju i suspenziju rada muzeja, suspenziju aktivnosti javnih službi (osim neophodnih za život ljudi), primenu obaveznog karantina sa aktivnih nadzorom, kao i čitav niz preventivnih higijenskih mera u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa.

Imajući u vidu da se podaci o kretanju epidemiološke situacije u Italiji menjaju i ažuriraju iz sata u sat, te da se uvode nove mere, MSP će nastaviti da prati i informiše građane Srbije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji.

U Italiji je pet osoba umrlo od ovog virusa, a 219 osoba je zaraženo.

Od virusa korona u svetu je obolelo više od 79.000 osoba, dok je 2.636 umrlo, od toga 2.606 u Kini.

Ovaj virus je odneo 12 života u Iranu, sedam u Južnoj Koreji, četiri u Japanu, jedan na Filipinima. Još jedna osoba je umrla u Francuskoj.

Autor: FoNet

Foto: Pixabay