Министарство просвете наложило је данас средњим школама у Србији да одложе студијска путовања и екскурзије у Италију.

Ова одлука је донета због епидемије вируса корона у Италији.

Kако је саопштено, Министарство је наложило да се студијска путовања и екскурзије у Италију одложе до стабилизације здравствене ситуације у тој земљи.

Препорука грађанима Србије да не путују у Италију

Министарство спољних послова препоручило је свим грађанима Србије да до даљег не путују у угрожена подручја Италије, односно док се актуелна здравствена ситуација не нормализује.

„На основу званичних извештаја о тренутној здравственој ситуацији у Италији, након пораста броја заражених лица од респираторне болести ЦОВИД-19 (вирус корона), италијанска влада је донела уредбу која обухвата читав низ хитних и обавезних превентивних мера, како би се изоловало подручје које се сматра жариштем вируса“, саопштено је из МСП.

Ова уредба ступила је на снагу 24. фебруара, а за сада, изолована зона обухвата подручје северне Италије, Венето и Ломбардију, с тим што је од суботе, 22. фебруара, аутономна регија Фриули Венеција Ђулија, увела ванредно стање.

Мере обухватају забрану удаљавања и приступа погођеним местима, односно подручјима где је већ регистровано присуство вируса, суспензију манифестација, јавних догађаја и других врста окупљања, суспензију наставе у школама и рад вртића. Такође, подразумевју и суспензију рада музеја, суспензију активности јавних служби (осим неопходних за живот људи), примену обавезног карантина са активних надзором, као и читав низ превентивних хигијенских мера у циљу спречавања даљег ширења вируса.

Имајући у виду да се подаци о кретању епидемиолошке ситуације у Италији мењају и ажурирају из сата у сат, те да се уводе нове мере, МСП ће наставити да прати и информише грађане Србије о актуелној здравственој ситуацији у Италији.

У Италији је пет особа умрло од овог вируса, а 219 особа је заражено.

Од вируса корона у свету је оболело више од 79.000 особа, док је 2.636 умрло, од тога 2.606 у Kини.

Овај вирус је однео 12 живота у Ирану, седам у Јужној Kореји, четири у Јапану, један на Филипинима. Још једна особа је умрла у Француској.

Аутор: ФоНет

Фото: Pixabay