У Србији сваке године од рака дојке оболи око 4.600 жена, а та болест однесе 1.600 живота. После борбе против рака, женама је посебно тешко што остају без једне или обе дојке. Зато је покренут хуманитарни пројекат „Имаш избор“ у оквиру којега је Клиника за реконструктивну хирургију „Варис“ обезбедила бесплатну реконструкцију дојке најсавременијом методом.

Хуманитарни пројекат „Имаш избор“ клиника „Варис“ је покренула у октобру, а у оквиру ког ће бесплатно бити оперисано 12 жена којима је потребна реконструкција дојке. Међу одабраним женама, нашла се и једна Пожаревљанка.

Изабране пацијенткиње су:

 1. Јелена Пауновић, Београд
  2. Радмила Јевтић, Нова Пазова
  3. Бојана Милошевић, Јагодина
  4. Наташа Смиљанић, Београд
  5. Милена Сенић, Београд
  6. Милијана Спасић, Топола
  7. Јелена Ђоровић, Куршумлија
  8. Гордана Николић, Пожаревац
  9. Мирјана Владић, Сарајево
  10. Јелена Јаничковић, Ниш
  11. Милица Пећерић, Суботица
  12. Марина Бачетић, Ужице

Операције ће бити обављене током године.

Пријаве на пројекат су трајале од 1. децембра 2019. године до 15. јануара ове године. На адресу клинике „Варис“ је стигло 106 пријава.

Комисија на челу са др Зухром Мемић, др Гораном Јовановићем и др Синишом Којићем, специјалистима пластичне и реконструктивне хирургије, прегледала је све пријављене пацијенткиње и на основу медицинске документације донела одлуку да је 29 пацијенткиња могуће оперисати ДИЕП методом – реконструкција биолошким (сопственим) ткивом.

Од 29 жена које су прошле преглед и доброг су здравственог стања, извучено је 12 имена.

Извор: РТС, РТВ „Бисер“

Фото: РТС