Ministarka Darija Kisić očekuje da će sredinom godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 15 na 18 meseci.

Foto: Pixabay

Prema njenim rečima, to sjajna vest za buduće roditelje, pre svega za majke, jer će na taj način imati više vremena da se posvete deci i porodici.
Kako je rekla za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijardi dinara.
– Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine – rekla je ministarka Kisić, gostujući u Dnevniku RTS-a.
To znači, da će porodiljsko odsustvo radi nege deteta nakon rođenja prvog, biti produženo sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci.
Ministarka Kisić je podsetila da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca i dodaje da je država na taj način izašla u susret majkama koje su prethodnih decenija tražile način da što više vremena provedu sa svojom decom.
I mame preduzetnice mogu da očekuju da će imati ista prava kao zaposlene trudnice i porodilje, kaže Kisićeva i dodaje da to podrazumeva izmene niza zakona koji su u nadležnosti više ministarstava.
– Mi uveliko radimo na izmeni zakona koji se konkretno odnosi na pravo da očevi žena preduzetnica mogu da koriste odsustvo radi nege deteta nakon trećeg meseca od rođenja – rekla je ministarka Kisić.
Demografska slika nije sjajna, ima nas prema prvim rezultatima Popisa stanovništva oko pola miliona manje nego na prethodnom popisu.
– Pad nataliteta koji se desio i u najrazvijenim državama nije se desio od juče, tako se ne može ni bilo kakvim merama poboljšati u kratkom periodu, međutim mere koje smo doneli prethodnih godine, konkretno prošle gidine, već su počele da daju rezultate – rekla je ministrka.
Podsetila je na finansijsku podršku porodici priliom rođenja deteta koja je povećana sa 100.000 na 300.000 dinara, koja u ovom trenutku iznosi 317.400.
Takođe prvi put je, kaže, uvedena i jednokratna finansijska podrška za rođenje drugog i trećeg deteta uz roditeljske dodatke koji se primaju.
Roditeljski dodatak za četvrto dete je 10 godina, majka prima 21.700 dinara, rekla je ministarka.