Појачивачи укуса, конзерванс, емулгатори, вештачке боје и ароме, негативно утичу на здравље

Листа адитива који се користе у намирницама сваког дана све је дужа, због чега је тешко пратити њен „тренд“. Према речима стручњака, ове супстанце које свакодневно уносимо могу да буду чест узрок оптерећења система за варење, гасова, надимања и главобоље, док узрок тегоба дуго остане неоткривен.

Професор др Станиша Стојиљковић, шеф катедре за еколошко инжењерство Технолошког факултета у Лесковцу, каже за „Новости“ да је важно свакодневно читати ознаке и декларације, како бисмо избегли производе који садрже екстремно штетне супстанце.

„Појачивачи укуса, конзерванси, емулгатори, вештачке боје, стабилизатори, средства за везивање воде, вештачке ароме, антиоксиданти и хормони раста, постепено утичу на здравље организма и свих унутрашњих органа“, каже проф. др Стојиљковић. „Посебно треба издвојити инсектициде и пестициде у воћу и поврћу, као и супстанце из амбалаже које додатно оптерећују наш систем прераде хране.“

Слане грицкалице и слаткиши најчешће садрже појачиваче, мононатријум-глутаминат, вештачке боје и ароме, који доводе до велике дехидратације организма, али и других проблема, као што су честе главобоље.

Сорбитол, који се користи у већини прехрамбених производа, може да изазове гасове и надимања, отежа дисање и индиректно утиче на настајање главобоље – каже проф. Стојиљковић.

Лоше варење и адитиви попут мононатријум-глутамината, могу да повећају количину амонијака у крви и мозгу, што је такође узрок болова главе.

Храна која је ферментисана и има у себи хистамин, може да надражи надбубрежне жлезде и подстакне их да стварају вишак адреналина, уколико се користи у већим количинама.

Међу том храном издваја се свеже ферментисана кобасица, ферментисана и лоше складиштена риба и сир, јер ова храна може да садржи знатне количине хистамина – каже наш саговорник.

Штетне грешке

И иначе здрава храна може да створи сметње током варења, уколико се не сажваће довољно, када уз њу пије течност или се одмах након оброка заспи.

Потреба за спавањем одмах након јела је знак да је оброк преобилан и да смо лоше сварили храну – каже проф. Стојиљковић. – Kада то урадимо, од најздравије хране организам може да ствари јаке отрове. То ствара сличне тегобе које настају уносом адитива, попут сметњи при дисању, проблема у раду срца и транспорту кисеоника.

Izvor: AP, Novosti

Foto: Pixabay