Pojačivači ukusa, konzervans, emulgatori, veštačke boje i arome, negativno utiču na zdravlje

Lista aditiva koji se koriste u namirnicama svakog dana sve je duža, zbog čega je teško pratiti njen „trend“. Prema rečima stručnjaka, ove supstance koje svakodnevno unosimo mogu da budu čest uzrok opterećenja sistema za varenje, gasova, nadimanja i glavobolje, dok uzrok tegoba dugo ostane neotkriven.

Profesor dr Staniša Stojiljković, šef katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, kaže za „Novosti“ da je važno svakodnevno čitati oznake i deklaracije, kako bismo izbegli proizvode koji sadrže ekstremno štetne supstance.

„Pojačivači ukusa, konzervansi, emulgatori, veštačke boje, stabilizatori, sredstva za vezivanje vode, veštačke arome, antioksidanti i hormoni rasta, postepeno utiču na zdravlje organizma i svih unutrašnjih organa“, kaže prof. dr Stojiljković. „Posebno treba izdvojiti insekticide i pesticide u voću i povrću, kao i supstance iz ambalaže koje dodatno opterećuju naš sistem prerade hrane.“

Slane grickalice i slatkiši najčešće sadrže pojačivače, mononatrijum-glutaminat, veštačke boje i arome, koji dovode do velike dehidratacije organizma, ali i drugih problema, kao što su česte glavobolje.

Sorbitol, koji se koristi u većini prehrambenih proizvoda, može da izazove gasove i nadimanja, oteža disanje i indirektno utiče na nastajanje glavobolje – kaže prof. Stojiljković.

Loše varenje i aditivi poput mononatrijum-glutaminata, mogu da povećaju količinu amonijaka u krvi i mozgu, što je takođe uzrok bolova glave.

Hrana koja je fermentisana i ima u sebi histamin, može da nadraži nadbubrežne žlezde i podstakne ih da stvaraju višak adrenalina, ukoliko se koristi u većim količinama.

Među tom hranom izdvaja se sveže fermentisana kobasica, fermentisana i loše skladištena riba i sir, jer ova hrana može da sadrži znatne količine histamina – kaže naš sagovornik.

Štetne greške

I inače zdrava hrana može da stvori smetnje tokom varenja, ukoliko se ne sažvaće dovoljno, kada uz nju pije tečnost ili se odmah nakon obroka zaspi.

Potreba za spavanjem odmah nakon jela je znak da je obrok preobilan i da smo loše svarili hranu – kaže prof. Stojiljković. – Kada to uradimo, od najzdravije hrane organizam može da stvari jake otrove. To stvara slične tegobe koje nastaju unosom aditiva, poput smetnji pri disanju, problema u radu srca i transportu kiseonika.

Izvor: AP, Novosti

Foto: Pixabay