Влада Србије је саопштила да је на данашњој седници донела низ нових мера којима се ради на сузбијању и спречавању ширења коронавируса.

Kако би се обезбедило благовремено и усклађено поступање и предузимање активности надлежних органа, организација и служби, као и других субјеката које се односе на сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, образован је Kризни штаб за сузбијање заразне болести ЦОВИД-19, наводи се у саопштењу Владе Србије.

За коруководиоце Kризног штаба именовани су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар здравља Златибор Лончар, директор Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић и покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић. Чланови овог тела су директори релевантних института и клиника, као и представници других релевантних тела.

Додаје се да је на седници образован Kризни штаб за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести ЦОВИД-19 по привреду. Kоруководиоци овог кризног штаба су председник Републике Србије Александар Вучић, министар финансија Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Влада је дала сагласност да се свим запосленим у здравственој заштити и здравственим установама повећа зарада за 10 одсто почев од 1. априла 2020. године, саопштено је. Чланови владе донели су одлуку да се свим пензионерима исплати једнократна новчана помоћ у висини од 4.000 динара. Исплата за пензионере почеће од 15. априла 2020. године.

„На седници је донета Одлука о забрани окупљања на отвореним спортским објектима, с обзиром на то да се приликом одржавања спортских догађања окупља велики број грађана, који су у тим ситуацијама изложени већем ризику од ширења коронавируса. Ову меру било је неопходно увести како би се и на тај начин заштитили грађани Србије“, саопштила је Влада Србије.

Izvor: N1