На снази су нова правила понашања у изборној кампањи. Неки оцењују да су правила никада стриктнија, некима ће отежати посао а биће и оних који ће бити санкционисани ако их се не придржавају, преноси РТС.

О странци, резултатима рада или изборима – државни функционери могу да говоре, али тек после радног времена. На страначке скупове и митинге морају страначким аутомобилом – то налажу правила понашања у изборној кампањи, усвојена у децембру.

На мети санкција је и коришћење службених просторија и инвентара државних органа у сврху страначке политичке промоције. Према новим правилима, радни дан народних посланика наредних седам недеља, кажу, не би требало да има другачији ритам.

„Када је изборна кампања онда не постоји подела дана, ви сте готово 25 сати на том послу, у изборној кампањи, али наравно свако ко је на јавној функцији мора да онај део дана који је организован кроз радно време утврђено законом посвети тој функцији, а да након тога може да се бави изборном кампањом, па нек је то поподне, ноћ“, истиче председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић.

„За сада немамо сазнања да ће се одржавати и сазивати Народна скупштина и с тим у вези мислим да неће бити ни простора да се у току тог радног времена с наше стране злоупотребљава тај простор на било који начин. Овде мислим да ће бити проблем с оним функционеима странака који се налазе на значајним позицијама извршне власти“, сматра посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура.

Контролу над кршењем правила има Агенција за борбу против корупције. Сваку сумњу на злоупотребу ресурса или функционерску кампању могу да пријаве проглашене изборне листе, а Агенција мора да реагује у року од пет дана.

„Функционери веома често повежу нешто што је наводно државни посао са одласком на партијски митинг, па нпр. осмисле посету некој школи, болници, спортском клубу а онда по подне, као баш случајно се одржи партијска конференција, тако да је то један од изазова“, каже Немања Ненадић из организације „Транспарентност Србија“.

Изазов ће, поручују стручњаци, бити и доказати повреду Закона. Ипак, уколико се прекршај утврди, функционеру следи казна од 100 до 150 хиљада динара.

„Поштовање закона, подизање свести функционера о свом учешћу у изборном процесу је нешто на чему треба да се инсистира, али наравно не кажем да закон треба да се не поштује, али да не направимо од свега овога неки циркус“, истиче Владимир Пејић из агенције „Фактор плус“.

„Да се тај обим послова сведе на нужни и да где је присуство јавних функционера неоходно. Дакле, нормално је да ће ићи министар спољних послова на неку конференцију да разговара с колегама министрима, али рецимо није обавеза законска да други министри обилазе Србију и разне институције из њихове надлежности“, рекао је Ненадић.

Током више од 50 дана кампање важе и нови разлози за разрешење директора јавних предузећа – уколико користе јавне ресурсе за помоћ политичким кандитатима или врше притисак на запослене у вези са подршком кандидатима.

Извор: РТС