Bili Džin Mofit King (engl. Billie Jean Moffitt King; 22. novembar 1943, Long Bič, Kalifornija) je američka teniserka, koja je profesionalno igrala tenis od 1968. do 1983. godine. Po časopisu Tenis, Bili Džin King je jedna od najvećih teniserki svih vremena.

Osvojila 12 grend slem titula u pojedinačnoj, 16 u konkurenciji vimbldonskih titula (pojedinačno, ženski i mešoviti parovi), isto koliko i Martina Navratilova.

Kingova je osnivač mnogih sportskih organizacija kao što su Ženska sportska fondacija i Svetski teniski tim, ali najznačajnija je svakako Ženska teniska asocijacija (VTA).

  • 1987. je ušla u ITF hol slavnih
  • Časopis Life ju je 1990. imenovao jednom od „100 najvažnijih Amerikanaca 20. veka“.
  • 2006. Ženska sportska fondacija počela je da dodeljuje „Bili nagradu“, koja je dobila ime po ovoj slavnoj teniserki. Ona je i dodeljuje.
  • 28. avgusta 2006. Nacionalni teniski centar u Njujork Sitiju, gde se održava i grend slem turnir Otvoreno prvenstvo SAD, dobio je novi naziv — USTA Bili Džin King nacionalni teniski centar. Tokom ceremonije, govornici su bili, između ostalih, Džon Makenro, Venus Vilijams i Kris Evert. Ovo je najveći sportski objekat koji je dobio ime po jednoj ženi.

Nekadašnji najbolji teniser sveta je u svojim pedesetim godinama došao na zanimljivu ideju koja će uroditi plodom: počeo je zadirkivati ženske teniserke kako je on bolji od njih i izazivao ih na teniske mečeve.

Bobi Rigs, najbolji teniser sveta, tokom ’40-ih godina prošlog veka u svojim pedesetim godinama počeo je izazivati vrhunske teniserke na dvoboje. Računao je kako će takav tip egzibicionog meča privući publiku, a time naravno – i zaradu. Bila su to drugačija vremena, a Riggs je u javnosti često davao izjave kako su žene inferiorne sportiskinje i da on s 55 godina može pobediti najbolje svetske teniserke.

I uspelo mu je, s finansijske strane, meč nije bio toliko uspešan – gledalo ih je svega 5.000 ljudi. Prvi meč se održao 13. maja 1973. godine, kada je porazio Margaret Kourt.

Svet je obratio pažnju na Rigsa tek nakon što je dogovoren meč između njega i Billie Jean King, tadašnje najbolje svetske teniserske. On u trenutku odigravanja meča ima 55, a ona 29 godina. Borili su se za 100.000 dolara, a pobednik je nosio sve. Mediji su “naduvali“ ceo događaj, što je doprinelo velikim brojem zainteresovanih.

Billie Jean je, kao predstavnica žena, na teren došla obučena kao Kleopatra iz Egipta, a nosili su je nabildovani muškarci u toplesu, stilozovani kao robovi iz doba vladavine Kleopatre. Riggs se na terenu pojavio u rikši, koju su vukle oskudno odevene devojke– modeli.

Pobeda je pripala Billie Jean, i to rezultatom 6-4, 6-3, 6-3. Oko 90 miliona ljudi širom sveta gledalo je televizijski prenos, a uživo je meč pratilo 30.474 gledalaca. Time su ujedno postavili i rekord za najgledaniji teniski meč uživo, kojeg  će tek 2010. godine u Belgiji srušiti Kim Klajsters pobedom nad Serenom Vilijams.

Snimljen je i film „Bitka polova“ u režiji Valerije Faris i Džonatana Daytona, a uloge tumače Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Sarah Silverman, Bill Pullman.

Uzbudljiv teniski meč iz 1973. između tadašnje šampionke Bili Džin King i nekadašnjeg šampiona Bobija Rigsa okarakterisan je kao “borba polova” i postao je jedan od najgledanijih sportskih događaja svih vremena.

Dok je rivalstvo između Kingove i Rigsa raslo, van terena je svako od njih vodio mnogo ličnije i komplikovanije bitke. Izuzetno povučena Bili Džin se nije borila samo za ravnopravnost, već je pokušavala da prihvati svoju seksualnost, dok se razvijalo prijateljstvo između nje i Merilin Barnet. A Rigs, koji je sam izgradio slavu u medijima, borio se sa svojim kockarskim demonima, na račun porodice i supruge Prisile.

Izvor: Wikipedia

Foto: Wikipedia, You tube