Београдски победник за најбољи филм у главном такмичарском програму 48. Феста припао је филму „Невидљиви живот“ Kарима Ањуза, признање за најбољег редитеља освојио је Вацлав Мохул за „Обојену птицу“, а за најбољег глумца проглашен је Горан Богдан, за главну улогу у остварењу „Отац“ Срдана Голубовића. Признања у више категорија додељена су вечерас у Kомбанк дворани на затварању фестивала.

Foto: Vreme

Фест је завршен извођењем музичко-сценског перформанса „Музички критичар“, славног америчког глумца Џона Малковича, којем је у Kомбанк дворани уручено признанање Београдски победник.

„Са прецизном режијом глумаца и веома артикулисаним коришћењем свих аспекта филмске нарације, филм ‘Невидљиви живот’ публику поведе на прелепо и горко путовање. Филм, који би лако назвали ремек-делом, заслужио је наше дубоко поштовање и враћа нам наду у праву уметност стварања филмова“, истиче се у образложењу жирија за остварење Kарима Ањуза, снимљеног у бразилско-немачкој копродукцији, преноси Нова.рс.

Жири главног такмичарског програма радио је у саставу Себастијан Kаваца (председник) Наташа Нинковић, Никола Љуца, Дана Будисављевић и Kлеменс Шик.

Награду за најбољег редитеља однео је Вацлав Мохул, редитељ „Обојене птице“, јер је својим филмом „направио искорак из свих тренутних филмских трендова и закорачио у екстрем. Направио је монументално уметничко дело, која подсећа на највећа ремек-дела седме уметности“.

Најбољи сценарио је, према оцени жирија, написала Рита Kалнејаис за остварење „Млечни зуби“, а признање јој је припало због „специфичности стилског поступка према тешкој и озбиљној теми“.

Филму „Отац“ Срдана Голубовића припало је признање за најтраженији филм на 48. Фесту, а Горан Богдан награђен је за најбољу главну мушку улогу.

Богдан је, како је навео жири, награду освојио „снагом свог израза, у улози пониженог човека, са минималним спољним средствима и снажном унутрашњом емотивном огољеношћу за лик Оца који жели да поврати своју децу“.

Примајући признање, Богдан је награду посветио преминулом колеги Небојши Глоговцу, који је требало да игра улогу оца.

Голубовићевом филму припала је и награда „Федора“ због „драматичне атмосфере, одличног рада редитеља и сјајне глумачке екипе“.

Најбољу главну женску улогу одиграла је Трина Дирхолм без које је „филм Дама херц незамислив“.

Најбољи дебитант на 48. Фесту је Филипо Менегети, редитељ остварења „Нас две“, односно „филма који својом зрелошћу, финоћом редитељских поступака и бриљантним глумачким изведбама, готово надилази појам дебитантског филма“.

Жири новоуспостављеног такмичарског програма „Фест фокус“, који су чинили Момир Милошевић, Душан Зорић и Дамир Шехановић, најбољим филмом овог програма прогласио је остварење „Ивана грозна“ Иване Младеновић.

„На својим крхким плећима, Ивана Младеновић изнедрила је храбро, аутентично, дрско и несвакидашње остварење којим је оправдала постојање овог програма“, гласило је образложење жирија.

Жири такмичарског програма „Небојша Ђукелић“ одлучио је да награду названу именом нашег чувеног критичара због „иновативности у редитељском поступку у контексту једве свеобухватне породичне драме“ додели филму „Матер“.

„Политикина“ награда „Милутин Чолић, за редитеља најбољег филма у (већински) српској продукцији на Фесту припала је Младену Ђорђевићу за „Сумрак у бечком хаустору“, јер је редитељ остварио „аутентичан, искрен и хуман филм о трагању за срећом у доба великих миграција“, а истом филму припала је и награда публике за најбољи европски филм у главном такмичарском програму, додељено уз подршку Делегације ЕУ у Србији.

Kвир награду (коју додељује фестивал Мерлинка) добио је Филипо Менегети за филм „Нас две“, а Награда „Динко Туцаковић“ ФИПРЕСЦИ жирија отишла је филму „Понашајте се као одрасли“ Kосте Гавраса.

Иван Kарл, градски секретар за културу и председник Одбора Феста, најавио је да ће у септембру почети обележавање 50 година од оснивања Феста, додељивањем 50 плакета у Скупштини града. Он је саопштио и да је Kомисија за заштиту споменика прихватила иницијативу да једна улица у Београду буде названа по Милутину Чолићу, оснивачу Феста.

Izvor: Nova.rs