Најскупља некретнина у Србији продата у прошлој години била је кућа на Дедињу у Ужичкој улици за коју је нови власник платио 4,4 мил ЕУР, показују подаци Републичког геодетског завода (РГЗ).

„Ова улица која деценијама важи за симбол моћи, богатства и утицаја, очигледно и даље представља једну од најатрактивнијих локација у Београду“, сматрају у РГЗ.

Уз Дедиње, наводе надлежни, као традиционално атрактивна локација, у Србији се од почетка његове изградње наметнуо и Београд на води. На овој локацији продат је најскупљи стан у Србији чија је вредност била 1.319.888 ЕУР, а квадрат тог стана плаћен је 8.683 ЕУР.

„Да у Србији има ко да плати овако скупе станове, показују подаци РГЗ-а, међу којима је евидентирано неколико уговора са сличним постигнутим ценама“, кажу у Геодетском заводу.

Мада новоградња нуди своје предности, центар главног града, кажу, око Трга Републике и Kнез Михаилове улице, ипак држи високе цене, па је тако на Обилићевом венцу купљен стан у староградњи по цени већој од 6.000 ЕУР за квадратни метар.

У око 70% случајева некретнине се у Србији купују за кеш, док су само 30% кредитни купци.

На тржишту непокретности у Србији у 2019. години прометовано је више од 100.000 непокретности, а уговоре о купопродаји непокретности обрадио је РЗЗ кроз Регистар цена непокретности.

Подаци показују да је у 2019. дошло до раста продаје непокретности у новоградњи за 16% и незнатног смањења броја купопродаја у староградњи од око два процента у односу на претходну годину.

Укупна вредност тржишта непокретности у 2019. години била је око 4,1 млрд ЕУР и повећана је за 12% у односу на 2018, управо због повећања продаје у новоградњи, кажу надлежни.

Највише новца је учествовало на тржишту непокретности у Београду, близу 2,2 млрд ЕУР. Затим, следе Нови Сад са близу 470 мил ЕУР, затим Ниш са 111 мил ЕУР, Суботица са 78 мил ЕУР, Kрагујевац са 65 мил ЕУР, Панчево са 54 мил ЕУР, Зрењанин и Нови Пазар са око 38 мил ЕУР.

Посматрано по регионима највећи број купопродаја регистрован је на територији Војводине, 35%, затим на територији Града Београда 26%, територији Шумадије и западне Србије 24% и територији јужне и источне Србија од 15%.

Тржиште непокретности је било најактивније у четвртом кварталу прошле године са највише купопродаја, и то у децембру месецу са укупно 10.671 уговора.

Станови су у 2019. години били најтраженији на тржишту непокретности са 35%, са највећим учешћем у укупној постигнутој вредности тржишта са око 46%, односно 1,9 млрд ЕУР.

Izvor: Tanjug

Foto, ilustracija: Pixabay