Najskuplja nekretnina u Srbiji prodata u prošloj godini bila je kuća na Dedinju u Užičkoj ulici za koju je novi vlasnik platio 4,4 mil EUR, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

„Ova ulica koja decenijama važi za simbol moći, bogatstva i uticaja, očigledno i dalje predstavlja jednu od najatraktivnijih lokacija u Beogradu“, smatraju u RGZ.

Uz Dedinje, navode nadležni, kao tradicionalno atraktivna lokacija, u Srbiji se od početka njegove izgradnje nametnuo i Beograd na vodi. Na ovoj lokaciji prodat je najskuplji stan u Srbiji čija je vrednost bila 1.319.888 EUR, a kvadrat tog stana plaćen je 8.683 EUR.

„Da u Srbiji ima ko da plati ovako skupe stanove, pokazuju podaci RGZ-a, među kojima je evidentirano nekoliko ugovora sa sličnim postignutim cenama“, kažu u Geodetskom zavodu.

Mada novogradnja nudi svoje prednosti, centar glavnog grada, kažu, oko Trga Republike i Knez Mihailove ulice, ipak drži visoke cene, pa je tako na Obilićevom vencu kupljen stan u starogradnji po ceni većoj od 6.000 EUR za kvadratni metar.

U oko 70% slučajeva nekretnine se u Srbiji kupuju za keš, dok su samo 30% kreditni kupci.

Na tržištu nepokretnosti u Srbiji u 2019. godini prometovano je više od 100.000 nepokretnosti, a ugovore o kupoprodaji nepokretnosti obradio je RZZ kroz Registar cena nepokretnosti.

Podaci pokazuju da je u 2019. došlo do rasta prodaje nepokretnosti u novogradnji za 16% i neznatnog smanjenja broja kupoprodaja u starogradnji od oko dva procenta u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2019. godini bila je oko 4,1 mlrd EUR i povećana je za 12% u odnosu na 2018, upravo zbog povećanja prodaje u novogradnji, kažu nadležni.

Najviše novca je učestvovalo na tržištu nepokretnosti u Beogradu, blizu 2,2 mlrd EUR. Zatim, slede Novi Sad sa blizu 470 mil EUR, zatim Niš sa 111 mil EUR, Subotica sa 78 mil EUR, Kragujevac sa 65 mil EUR, Pančevo sa 54 mil EUR, Zrenjanin i Novi Pazar sa oko 38 mil EUR.

Posmatrano po regionima najveći broj kupoprodaja registrovan je na teritoriji Vojvodine, 35%, zatim na teritoriji Grada Beograda 26%, teritoriji Šumadije i zapadne Srbije 24% i teritoriji južne i istočne Srbija od 15%.

Tržište nepokretnosti je bilo najaktivnije u četvrtom kvartalu prošle godine sa najviše kupoprodaja, i to u decembru mesecu sa ukupno 10.671 ugovora.

Stanovi su u 2019. godini bili najtraženiji na tržištu nepokretnosti sa 35%, sa najvećim učešćem u ukupnoj postignutoj vrednosti tržišta sa oko 46%, odnosno 1,9 mlrd EUR.

Izvor: Tanjug

Foto, ilustracija: Pixabay