Председница Владе Србије Ана Брнабић представила је данас привредницима седам мера за развој (иновативне) привреде. Најновија мера – мањи порез фирмама које запошљавају људе из дијаспоре и странце.

Председница Владе је навела да су неке мере већ почеле да се примењују, а да ће најновија, која се односи на још већупореску олакашицу за запошљавање повратника из иностранства и странаца, почети да се примењује од 1. марта.

Премијерка каже да ће то бити омогућено привреднику који запосли нашег човека из дијаспоре, (уз услов да је он у иностранству био минимум две године) и да га плаћа у износу три пута већем од просечне плате у Србији, односно да му је плата 217.656 динара (1.850€).

Председница владе је рекла да ће 70 одсто ниже порезе и доприносе на зараде плаћати и послодавац ако запосли млађе од 40 година који су отишли на школовање у иностранство (тамо провели минимум годину дана), а да им исплаћују плату од 145.104 динара (1.230€).

У случају запошљавања странаца, каже Ана Брнабић, његова плата треба да буде већа од 217.656 динара да би привредник користио пореске олакшице.

Она је представнике 710 компанија позвала да користе могућности које им нуди држава за запошљавање младих, али и за могућност да у њиховим компанијама раде и наши људи из дијаспоре и странци.

Те мере ће, како је рекла, подићи и подуктивност и конкурентност привредника у Србији.

Позвала је председника ПKС Марка Чадежа да оснују тело које би 24 сата, седам дана у недељи, било на располагању привредницима у вези са спровођењем тих мера Владе Србије.

За додатну подршку овој мери, каже председница Владе, са удружењима наших људи из Лондона и Сан Франциска основана је организација „Тачка повратка“ која ће се бавити тиме како контактирати младе људе из Србије који су у иностранству.

Идеја је да се и преко сајта Инфостуд омогући оглашавање послова за њих.

Председница Владе очекује да ће и нова влада наставити континуирано да смањује оптерећење на зараде.

 

Извор: мондо