Nacionalni dan bez duvanskog dima

Cigare

Nacionalni dan bez duvana obeležava se 31. januara. Skoro šest miliona ljudi u svetu godišnje umre od posledica pušenja.

Foto: Pixabay

 

Od svih smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima, 17% je posledica upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu.

Rak pluća je posledica direktnog izlaganja kancerogenim supstancama iz duvanskog dima. Upotreba duvana je faktor rizika za mnoge druge bolesti kao što su opstruktivna bolest pluća, astma, emfizem, hronični bronhitis, bolesti usta kao što je parodontitis i mnoge druge. Važno je naglasiti da upotreba duvana utiče i na reproduktivne organe, pa tako može uticati i na smanjenje plodnosti.

Posebno osetljiva populacija su mladi, a većina današnjih pušača prvu cigaretu je zapalila tokom adolescencije.

Upotreba duvana ugrožava i osobe u okruženju koje su izložene duvanskom dimu, uključujući odojčad i decu, uzrokujući brojne zdravstvene probleme. Ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu iz okoline.

Pored direktne izloženosti duvanskom dimu, zdravlje ugrožavaju i ostaci štetnih materija iz duvanskog dima koji se dugo zadržavaju na odeći, nameštaju, zavesama, tepisima, igračkama i ne mogu se eliminisati provetravanjem. Sve je više podataka iz istraživanja o štetnim efektima „zadržanog duvanskog dima”, na koje su najosetljiviji najmlađi – odojčad i mala deca.