31. avgusta 2023. godine na zatvaranju manifestacije „Kostolačko leto 2023.“ Centar za kulturu „Kostolac“ pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac organizuje koncert orkestra „Gvardija“ na platou ispred Sportske hale u Kostolcu od 20.30 časova (u slučaju loših vremenskih uslova koncert će biti održan u pozorišnoj sali Doma kulture u Kostolcu).


Orkestar Gvardija sledbenik je “Knjaževsko-serbske bande“, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan 1831. godine u Požarevcu u okviru Prve gardijske jedinice osnovane na Đurđevdan 1830. godine. Orkestar je bio pretežno duvački i izvodio je vojničke marševe, ali i tradicionalnu srpsku muziku koju Gvardija danas nastoji da očuva u programu svojih koncerata.
Grad Požarevac je u avgustu 2016. godine povodom 53. LJubičevskih konjičkih igara stao iza ideje profesorke violine Teodore Dimitrijević o reaktivaciji orkestra posle skoro dva veka od njenog osnivanja nakon čega su usledili njeni prvi koncerti u sastavu simfonijskog orkestra i manjih sastava, kao i plan daljeg funkcionisanja orkestra pri Centru za kulturu Požarevac zvanično od januara 2017. godine. Danas ova garda mladih i perspektivnih umetnika broji preko 50 članova od kojih su većina profesori škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Stevan Mokranjac u Požarevcu, njeni najperspektivniji đaci i najbolji muzičari iz cele Srbije. Program koji se izvodi na koncertima je šarolik po pitanju žanrova i sadrži popularna dela klasične muzike, filmske muzike, tradicionalne srpske muzike i muzike sa područja Balkana, marševe, valcere i slično

Gvardija je neizostavan deo srpskog kulturnog nasleđa kome se na trenutak u istoriji zagubio trag, međutim novo vreme donosi osvežavanje ideja koje su čekale na svoju drugu šansu. Neophodnost negovanja tradicionalne muzike, kompozicija naših klasičnih kompozitora koji nisu dovoljno popularni među mlađim generacijama je jedan više razlog reaktivacije i postojanja ovakvog orkestra na nivou Srbije čime se posebno Požarevac i njegovi građani ponose.

Gvardija se publici predstavlja u više sastava: kao simfonijski orkestar, mešoviti orkestar, kvintet, kvartet i duo. Orkestar „Gvardija“ izvešće najpoznatija dela klasične muzike, filmske, popularne kao i obrade srpskih pesama.