Juče je na Veliku Gospojinu, u porti crkve Svetih petozarnih mučenika u Smoljincu, održana manifestacija „Dan borbe protiv bele kuge“ koja se odvija uz blagoslov manastira Hilandar.

„Dan borbe protiv Bele Kuge“ je manifestacija koja se održava svake godine i ima za cilj skretanje pažnje na rešavanje problema „Bele Kuge“ i njegovo jasno pozicioniranje među državne prioritete i prioritete nacije.

Nakon intoniranja himne “Bože pravde” prisutnima se obratio predsednik Opštine Malo Crniće Mališa Antonijević koji je pozdravljajući sve prisutne istakao da je ova manifestacija mnogo više od toga.

„Ona je nesto što ne čuvamo ljubomorno i što želimo da se dešava samo na teritoriji naše opštine već sasvim suprotno. Iako je ideja potekla od čoveka iz Smoljinca siguran sam u to da je i njegova, kao i moja, želja da svaki grad u Srbiji, svaka opština ima ovakvu manifestaciju. To se ne dešava samo danas. To je borba koja traje dvedestčetiri časa dnevno, sedam dana nedeljno, dvanaest meseci u godini. To je nešto što ulažemo u budućnosst, to je nešto što je ulog da nas ima. Opština Malo Crniće je po tom pitanju napravila značajne korake koji će se videti od 1. septembra. Za svu decu na teritoriji opštine Malo Crniće obezbeđen je besplatan vrtić, kao i besplatni udžbenici za učenike od prvog do osmog razreda. Pored toga Opština finansira prevoz učenika koji idu u srednje škole na na teritotiji Braničevskog okruga“, istakao je Antonijević.

 

Njegovo Preosveštenstvo Episkop braničevski dr.Ignjatije je rekao da je bela kuga veliki problem i velika bolest, ali ni jednu bolest ne možemo lečiti bez prave dijagnoze.

„Hvala vam što ste organizovali ovu manifestaciju. Nadam se da će svako od vas doprineti prema svojim sposobnostima da bude što više dece i da se suzbije ova pošast- bela kuga“, rekao je Vladika Ignjatije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je poželeo svima srećan praznik Veliku Gospojinu, a one koji još mogu da stvaraju porodice podsetio je na mere koje država preduzima u tom pogledu.

„Majka koja danas rodi prvo dete, u roku od 35 – 40 dana, od države dobija 366.000 dinara. Može neko da kaže da to nisu velike pare, ali Nacionalna služba za zapošljavanje daje manje novca onome ko želi da otpočne novi posao“, rekao je ministar Selaković.

Ministar je podsetio i na mere za drugo, treće i četvrto dete koje nisu jednokratne, već se isplaćuju u narednih 10 godina, pa majka koja rodi četvrto dete po poslednjem nivelisanju tih primanja, koja stalno rastu kako raste prosečna zarada, ima skoro 210 evra mesečno.

„Kada jedna majka rodi i treće i četvrto dete u razmaku od dve godine, to će biti blizu 35.000 evra u periodu od 12 godina. To može da bude rata za stan ili neki dobar traktor, ako živite na salu, ili novac koji će se uplaćivati u penzioni fond ili čuvati za školovanje“, istakao je Selaković.

Manifestaciji su prisustvovali i učešće uzeli Srđan Ivanović glumac i voditelj, Milenko Pavlov glumac, Žarko Stepanov glumac, Renato Henc i Saša Kovač, predstavnici kartice 3+, predstavnici udruženja „Kolevka je najveće prostranstvo“, Udruženje „Plavo Srce 012“, predstavnici kaligrafske i slikarske radionice Miroslav Milenković i Prof. Dušan Raičević,  Magični hor „Ljiljani“, Mađioničari TRIK-ČIK.

Kao i svake godine u sklopu manifestacije organizovan je i maskenbal za najmlađe čije su maske bile vrlo maštovite.
Igrači mlađeg uzrasta Fudbalskog kluba Presing Požarevac odigrali su utakmicu sa mališanima iz Smoljinca.
Autor/Foto: RTV Biser