Kada vas muči prehlada, bol, povišene vrednosti pritiska i druga brojna stanja najefikasnija terapija je kada se lek primi u venu, jer tada deluje odmah.

Foto: Pixabay

Većina za ove tegobe koristi tablete, a one deluju u proseku za dva sata.

– Kada se lek uzima oralnim putem, odnosno kada se proguta, dospeva u želudac odakle se minimalno apsorbuje u krv – kaže profesor Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu. – Da bi se značajno apsorbovao i ušao u krvotok, potrebno je da lek iz želuca dođe u tanko crevo. Ako se lek uzme pre jela, na prazan želudac, i sa čašom vode, može da se nađe u tankom crevu već posle 15 minuta, što znači da će tada početi apsorpcija i prvi efekti se mogu očekivati posle oko pola sata po uzimanju leka, a pun efekat oko sat do dva kasnije.

Ukoliko se lek pije posle jela za njegovo dejstvo je potrebno nešto više vremena.

– Ako je pak lek uzet posle obroka, ili za vreme obroka, pomešaće se sa hranom i dospeće u tanko crevo tek kada i hrana iz želuca dođe tamo, što će biti oko dva sata kasnije – kaže naš sagovornik. – Dakle, prvi efekat se može očekivati oko dva do tri sata po uzimanju leka, a puni efekat oko tri do četiri sata.

Profesor Janković kaže da lek najefikasnije deluje kada se primeni u venu, a ako se primeni u mišić ili potkožno, efekat počinje posle petnaestak minuta, a puni efekat se vidi posle sat do dva.

– Ušmrkavanje leka obezbeđuje, takođe, brzo dejstvo, već posle pola minuta do minut, jer lek iz nosne sluzokože, koja je odlično prokrvljena, brzo ulazi u krv, a onda biva odnesen do mesta dejstva – ističe naš sagovornik.