Kako prenosi Nova S, prema rečima jedne Beograđanke, srpski “graničari” napravili su kolaps na ničijoj zemlji, jer je čitav prostor prepunjen vozilima. Mađarsku granicu je prošla nakon sat i po čekanja, a onda gotovo ni makac.

“Mađari bi nas odmah pustili ali jednostavno nije bilo mesta. Granični prelaz sa Mađarskom se brzo prolazi, ali je od kućice do kućice oko kilometar i po kolona vozila. Već deset sati sam na prelazu”, žali se putnica.

Velike kolone vozila, pre svega na Horgošu, prouzrokovane su zatvaranjem alternativnih prelaza, ali i, kako se pretpostavlja, pojačane sanitarne kontrole na ulazu u zemlju.

Inače, kako su za “Nova.rs” rekli iz Auto-moto saveza Srbije, trenutno čekanja ima na Batrovcima i Horgošu.

“Prema podacima Uprave granične policije, na Batrovcima teretna i motorna vozila čekaju oko 60 minuta. Takođe, na izlazu Horgoš, teretna vozila čekaju oko sat vremena, a putnička i autobusi ulaze u Srbiju u roku od  90 minuta”, rekli su za “Nova.rs” iz AMSS.

Kako su iz AMSS, dodali, sa Mađarskom su otvoreni prelazi Horgoš, Kelebija i Bački Breg, dok su sa Hrvatskom otvoreni prelazi Batrovci, Šid, Bačka Palanka, Bogojevo i Nestin.

Sa Rumunijom, putnici mogu preći preko Kladova, Srpske Crnje i Vatina, dok se iz Bugarske ulazi preko Vrške čuke i Gradine.

Jedini prelaz sa Makedonijom jeste Preševo, dok je iz Crne Gore moguće ući preko Špiljana i Gostuna. Granični prelazi sa Bosnom i Hercegovinom koji su otvoreni jesu Ljubovija, Badovinci, Sremska rača, Kotromani i Perućac.

Kako saznaje portal RTV „Biser“ razlog za gužve na prelazu Horgoš je taj što od ponedeljka, 16. marta, gotovo ništa neće raditi u Austriji, pa Srbi koji se nalaze na privremenom radu u toj zemlji, koriste to kao vanredni odmor za boravak u Srbiji.

Izvor: Nova S, RTV „Biser“

Foto: Nova S