На евиденцију Националне службе за запошљавање ове недеље електронским путем пријавило се 224 радника који су добили отказ од почетка ванредног стања, изјавио је министар рада Зоран Ђорђевић и поново позвао послодавце да не дају олако отказе радницима јер оваква ситуација, како је рекао, неће трајати “до века”.

Зоран Ђорђевић је за Танјуг рекао да је будући да шалтери не раде, организован је систем електронске пријаве НСЗ-а, а 224 радника који су који су отпуштени, пријавили су се на листу те службе са захтевом да остваре накнаду за случај незапослености.

“Видећемо када ово све прође колико послодаваца је дало отказ радницима. Позивам их да не дају олако отказе, неће све ово трајати до века, а председник и Влада Србије донеће мере у циљу олакшања пословања и на то ће имати право они који су се понели савесно и нису давали отказе радницима”, рекао је Ђорђевић.

Додаје да се покушава са прилагођавањем ситуацији која се мења из дана у дан, а интерес радника је на првом месту.

Истиче да се министарству и Инспекторату за рад јавља велики број радника са притужбама да послодавци у новонасталим околностима крше права.

Подсећа да је на сајту министарства објављено шта су права радника, као и мере у новонасталим околностима, да су неке недоумице у међувремену разрешене и да инспекција излази на терен где постоји колективно кршење права.

“Све ћемо то сублимирати и водићемо евиденцију на једном месту и објавити јавно регистар свих који се нису придржавали прописа, и када се ова тешка ситуација заврши грађани ће знати ко је кршио права”, нагласио је Ђорђевић.

Радници ће моћи да потраже права на суду 

Наводи да ће се видети колико отказа је дато неосновано, и радници ће моћи да потраже своја права на суду, а такође ће и инспекција рада излазити на терен и све проверавати.

“За оне који су добили отказ у складу са законом ( односно ако им је престао радни однос на одређено време заснован уговором о раду на одређено време) постоји могућност да се пријаве на евиденцију НСЗ и добију накнаду”, рекао је министар рада.

Министарству се, каже, јављају и мајке које се жале да им послодавац не излази у сусрет и не дозвољава да раде од куће.

“То је ипак препорука, али објавићемо те податке једног дана и то ће им бити казна, односно то што ће се јавно знати како су се понашали кад је билло најгоре и да их је интересовала само пука добит, а нису показали бригу за раднике”, поручио је Ђорђевић.

Продужена исплата социјалних давања

Министар рада је рекао и да ће Влади Србије предложити да сви савесни послодавци који су прекинули производњу и послали своје раднике на плаћено одсуство имају ту могућност до краја ванредног стања и да им се то омогући без достављања документације и потребних сагласности.

Истакао је да се ресорно министарство од почетка ове кризе руководило тиме да се проблем реши и пре него што настане.

“Не желим да људи имају бојзан шта ће радити после тих 45 дана када су већ били толико савесни и прихватили ту врсту трошка, изаћићемо им у сусрет”, рекао је Ђорђевић.

Каже и да су све врсте социјалних давања продужена до краја ванредног стања и да све информације у вези исплате грађани могу наћи на сајту ресорног министарства.

Донети Закључак односи се на новчану социјалну помоћ, додатак за помоћ и негу другог лица, увећани додатак за помоћ и негу другог лица, дечији додатак, накнаду зараде за време одсуства са рада ради посебне неге детета и на остале накнаде по основу посебне неге детета, по прописима у области социјалне заштите и финансијске подршке породици са децом.

Извор, Танјуг, РТС