Професор на Факултету музичке уметности у Београду Александар Шандоров са својим колегом пијанистом Немањом Николићем премијерно ће представити оригиналан спој музике Владе Дивљана и Сергеја Прокофјева, на Владин рођендан 10. маја у Kоларчевој задужбини у Београду.

„Имам дуг према Влади да направим нешто што ће спојити композиције Прокофјева и његове ванвременске песме. На овом пројекту радим заједно са мојим некадашњим студентом, а сада изузетним пијанистом Немањом Николићем, који обожава и Владу и Прокофјева“, објашњава Шандоров.

Блиски пријатељ, сарадник на првом Дивљановом самосталном албуму „Тајни живот А.П. Шандорова“ (1988), затим члан пратећих бендова Олд Старс и Невладина организација, Шандоров каже да је спој музике Дивљана и Прокофјева „идеја, што би се рекло, васпостављена пре 100 година“.

Проф. Александар Шандоров

Дивљан и Шандоров су својевремено, пре него што су се упознали, присуствовали концерту чувене грузијске пијанисткиње Елисе Вирсаладзе, која је свирала „Токату“ Прокофјева, што се обојици „јако свидело, а и цела сала је ‘одлепила’ на ово извођење“.

„Недуго након овог концерта Влада и ја смо се упознали, а део разговора је очекивано био посвећен изврсном концерту којем смо присуствовали. Лично гајим велику страст према музици Прокофјева, он ми је поред Моцарта омиљен композитор, као и Влади. Не говоре случајно да је Прокофјев Моцарт двадесетог века. Уз подршку Владе сам магистрирао на „Трећем концерту за клавир и оркестар“ и тиме се прославио. Много сам наступао, са великим оркестрима и познатим диригентима. Тај „Трећи концерт“ је веома важан за ову причу. Тако сам много касније током снимања филма „Небеска тема“, имајући све ово на уму, једну малу тему Прокофјева развио у Владину песму. Одмах сам схватио колико то добро звучи. Чим се завршило снимање филма пожелео сам да ову идеју подигнем на много виши ниво. Влада и ја смо иначе разговарали да би било занимљиво, да у неким каснијим годинама, своје музичке идеје представимо у Kоларцу. Његова болест нас је спречила да то реализујемо“, каже Шандоров.

Извор: Данас

Фото: Принтсцреен