Србија је добила задатак да предложи и изгласа имена за недавно откривену звезду и њену планету. Имена која су добила највише гласова су „Власина“ и „Морава“, а предложило их је Астрономско друштво Нови Сад.

„Морава“ је жута звезда налик Сунцу, док је њен пратилац „Власина“ гасовита планета попут Јупитера, али са упола мањом масом.

Именовање егзопланете и њене матичне звезде извршено је у оквиру конкурса „Именуј егзосветове“, који је био спроведен током 2019. године.  На гласању у Паризу поводом 100 година Међународне астрономске уније (МАУ), саопштено је из Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Гласање се у Србији вршило у Ноћи истраживача 27. септембра 2019. године.

Та имена инспирисана су једним од највећих речних система у Србији, Великом Моравом, која настаје спајањем Западне и Јужне Мораве, и Власином, као једном од највећих притока Јужне Мораве.

Власина целом дужином од извора до ушћа протиче кроз Србију.

Месец Титан обликовали слични геолошки процеси као и Земљу

Планетарни систем „ВАСП-60“ откривен је 2012. године и налази се у правцу сазвежђа Пегаз, а удаљен је 1.304 светлосне године од Земље.

За разлику од Јупитера, „Власина“ се окреће око своје матичне звезде на око 100 пута краћем растојању.

Сонда НАСА послала нове информације о Сунчевом ветру.

Док Јупитеру треба скоро 12 година да обиђе један круг око Сунца, „Власина“ направи круг око „Мораве“ за нешто више од четири земаљска дана.

Национална комисија за именовање егзопланета отворила је конкурс за именовање планетарног система „ВАСП-60“ у мају 2019. године.

Kонкурс је био отворен за све школе, астрономска удружења и стручне институције широм Србије, који су до 1. јуна имали прилику да доставе своје предлоге за име звезде и планете.

Предлози су морали бити по правилима које је прописала МАУ. Све пристигле предлоге комисија је проверила, те су они који су били у складу са прописаним правилима ушли у гласање.

 

Извор: nationalgeographic.rs